Interior passa per alt la prohibició de l'Ajuntament de Barcelona i reobre el CIE
El Ministeri de l'Interior ha reobert aquest dijous el CIE de la Zona Franca. Ho han anunciat hores més tard que l'Ajuntament fes públic que havia ordenat la clausura del centre per manca de llicència per l'activitat de centre d'internament. En el comunicat de la Delegació del Govern espanyol, asseguren que recorreran la resolució que ordena el cessament d'activitat. L'Ajuntament encara no ha pogut comprovar si hi torna a haver interns al centre i, per tant, poden prendre mesures.
El tinent d'alcaldia de drets de ciutadania, Jaume Asens, ha explicat aquest dijous que la prohibició de l'Ajuntament era ferma i el Ministeri l'havia de complir tot i que posés un recurs. El següent pas, segons ha anunciat l'Ajuntament, serà prendre altres mesures com multes o el precinte del centre.
El CIE portava vuit mesos tancat per reformes, i Interior ha anunciat que l'obertura s'ha fet aquest dijous per la finalització de les obres. Segons ha informat l'Ajuntament, van oferir al Ministeri un mes per actualitzar la seva llicència d'activitats – que actualment correspon a una comissària–, però Interior va considerar que no havien de fer-ho.
S'inicia un procediment administratiu
Representants municipals de BComú, CiU, PSC, ERC i CUP han comparegut aquest dijous per la tarda per mostrar el seu suport a la decisió del govern municipal i el rebuig a la resposta del Ministeri, que Jaume Asens ha qualificat de “provocació”. Ara s'inicia un procediment administratiu que té per objectiu comprovar si el CIE ha reprès la seva activitat i, si s'escau, precintar-lo.
Asens ha explicat que els serveis jurídics del consistori hauran de determinar què s'entén per activitat de CIE, “actualment ja hi ha funcionaris, però el lògic seria entendre que és l'activitat d'internament de persones”.
Probablement la setmana vinent els tècnics del districte de Sants Montjuïc es presentaran per fer la primera inspecció al centre. En cas que comprovin que hi ha interns, emetran una ordre de precinte que es pot efectuar al cap de 48 hores. En cas que no els deixin entrar hauran de fer una segona visita i, si s'escau, reclamar una ordre judicial. Si el dia anunciat per al precinte no els deixen entrar o hi ha interns al centre el consistori haurà d'evacuar-los –un procediment difícil si la Policia Nacional hi posa oposició– o iniciar una batalla judicial. “El que no podem és precintar el centre amb els interns a dintre”, ha apuntat Asens.