Neix l'ABTS, el contrapoder popular per combatre el lobby hoteler a Barcelona
En els ulls de la urbanista Itziar González es reflecteix satisfacció. “Estic contenta per la iniciativa, però la lluita només ha fet que començar”, ens comenta després de la posada de llarg de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS). Ningú millor que ella sap com se les gasta el lobby hoteler a Barcelona. Fa cinc anys, com a regidora d'urgència del govern de Jordi Hereu (PSC), va voler impulsar un Pla d'Usos a Ciutat Vella en pro de l'espai públic i que li acabaria costant amenaces de mort.
Passat un temps, i després del mandat de la CiU de Xavier Trias –que de la mà del PP va desregular aquella ordenança– avui és part de la ABTS en nom de Parlament Ciutadà. Al costat d'ella, hi ha la Mariona Roca, de Ciutat Vella no està en venda, que s'ha encarregat de presentar un acte que ha de ser l'embrió d'una assemblea constituent que repensi el model turístic que ofega molts barris de la capital catalana. En declaracions a aquest mitjà, Roca, dóna la clau de la iniciativa: “Ells són molt forts i nosaltres ens hem d’autoorganitzar com a contrapoder popular per plantar-los cara”.
La iniciativa pivotarà sobre tres principals eixos: Fer decréixer el turisme, redistribuir els beneficis que genera el sector -que representa el 14% del PIB segons Turisme de Barcelona- i fomentar alternatives econòmiques. De moment, la plataforma està integrada per una vintena d'entitats cíviques, assemblees de barri i associacions veïnals de la Barceloneta, el Gòtic, la Sagrada Família i altres barris de districtes com l'Eixample, Gràcia i Horta-Guinardó.
Durant la lectura del manifest, els impulsors de l’ABTS han insistit en la necessitat d'avançar cap a un turisme sostenible “perquè la ciutat segueixi sent habitable”. La iniciativa parteix de la base que hi ha un augment “sense control” de la “pressió especulativa”, una situació que condiciona la vida dels veïns, sobretot els del centre, però cada vegada a més barris allunyats del cor de la ciutat, com Poble-sec, Sant Antoni o Gràcia, racons on la massificació turística és més recent que als barris del districte de Ciutat Vella.
“Els preus del lloguer augmenten, els llocs de treball que generen les empreses turístiques són precaris i de baixa qualitat, els mercats s'han convertit en aparadors i han abandonat la seva funció original, l'espai públic s'ha privatitzat, els barris es buiden per acollir pisos turístics i hotels: Davant tot això els barris ens estem organitzant i hem decidit dir prou! ”, desgrana el manifest presentat aquest dilluns.
Una moratòria sense matisos
Una moratòria sense matisosPart de l'esquerra municipal de la ciutat, que en context de campanya va esmenar el model turístic “neoliberal” de CiU, està avui matisant el seu discurs. En l'últim plenari celebrat el passat divendres, PSC i ERC es van sumar a una moció de Ciutadans –juntament amb el suport de CiU i el PP– que demanava deixar sense efecte la moratòria hotelera impulsada per l'alcaldessa Ada Colau en les zones amb més pressió turística.
La diferenciació per barris, en canvi, no convenç els veïns, que demanen “actituds preventives” i que s’ampliï l’oferta a tota la ciutat de Barcelona, inclús a l’àrea metropolitana. “Per què no potenciem la zona modernista de Terrassa, les rutes naturals del Garraf o ciutats metropolitanes, com ara Badalona”, han suggerit els assistents a l'assemblea, que entenen que és “excessiu” concentrar en la “Marca Barcelona” tota la difusió turística.
Dimecres 11 de novembre (18:30) hi ha convocada la primera mobilització, davant l’hotel del Rec Comtal, icona de la turistificació de la ciutat. Aquest hotel va ser aprovat fa anys i no s’ha vist afectat per la moratòria. “Si aquest hotel existeix és perquè aleshores no hi havia moratòria i mitjançant nombroses irregularitats urbanístiques”, denuncien els impulsors de l’ABTS.