La PAH impedeix el desnonament de set famílies d'un edifici a l'Eixample
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha paralitzat aquest dimecres el desnonament d'un immoble al barri barceloní de l'Eixample, on viuen des de fa tres anys i mig set famílies, entre les que s'hi troben nou menors d'edat. Un total de 33 persones. En constatar l'existència de veïns a l'immoble i la concentració convocada, els jutjats han confirmat a la delegació judicial el desallotjament, sense que es comuniqui nova data.
Entre els concentrats, es trobava la tècnica municipal de la Unitat Contra l'Exclusió Residencial (Ucero), de l'Ajuntament de Barcelona. A l'hora prevista, dos agents dels Mossos han acompanyat la comitiva judicial i dos representants de Buiding Center, la filial immobiliària de Caixabank, propietària de l'immoble.
El portaveu de la PAH, Carlos Macías, ha denunciat que, tot i els intents de posar-se en contacte amb la propietat per negociar un règim de lloguer, aquesta no ha atès la demanda. Així mateix, l'Ajuntament també ha explicat que ha intentat establir converses amb l'entitat bancària sense cap resultat. Per la seva banda, des de Building Centre han mostrat la seva disposició per trobar una solució per tres de les famílies, que tenen acreditada situació de vulnerabilitat.
El portaveu de la PAH ha recordat la urgent necessitat que s'ampliï el parc públic d'habitatge i ha comentat la circumstància que a la finca hi ha dos pisos més ocupats per inquilins, que viuen allà abans que Caixabank es fes amb la propietat de l'edifici. Un dels inquilins compta amb un contracte de renda antiga i un altre immoble disposa d'un lloguer d'uns 400 euros. En aquest sentit, Macias alerta que enmig del “boom del lloguer” aquest edifici és un “caramel per a l'especulació” i que possiblement en acabar els contractes de lloguer dels dos pisos que queden a l'edifici “es triplicarà el preu” .
Precisament aquest matí, la Síndica de Greuges de Barcelona (la defensora del poble), Maria Assumpció Vilà, ha supervisat la queixa dels veïns d'un altre edifici, situat al número 37 del carrer Leiva . El cas implica al fons d'inversió Vauras Investment que després de comprar tot l'edifici va comunicar a les famílies que no es renovarien els seus contractes de lloguer. La Síndica demana que sigui reconegut per Llei el dret a tempteig i retracte en cas que es faci la venda de tots els pisos d'una finca. Actualment, la Llei d'Arrendament Urbans (LAU) exclou el dret de tempteig i retracte en aquest cas, un fet que segons la síndica “no té cap justificació en uns moments d'alta especulació immobiliària” i que és contrària a “la funció social de la propietat ”.