Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un grup veïns protesta en vàries immobiliàries de Barcelona pels preus del lloguer

Protesta en una inmobiliaria ante la subida de los precios de alquiler

Sergi Franch

Una cinquantena de veïns, integratns de la Coordinadora per l'Habitatge, han ocupat aquest dimarts 3 immobiliàries, als barris de Poble Sec i Sants. L'acció de protesta és l'avantsala de la manifestació que el proper dissabte se celebrarà amb el lema “Barcelona no està en venda”, organitzada pels col·lectius veïnals contra l'augment de preus dels lloguers.

A dos quarts de cinc de la tarda, els veïns han entrat a l'oficina d'una immobiliària situada a l'Avinguda Paral·lel carregats d'estris domèstics per a “moblar” les oficines. Durant una mica més de mitja hora, els veïns han representat la instal·lació als baixos de l'oficina, davant la sorpresa de l'única treballadora que es trobava al local.

Al cap d'uns minuts, ha arribat davant el negoci una patrulla dels Mossos d'Esquadra, juntament amb el gerent de la immobiliària. Els agents han reclamat que es desallotgés l'oficina, quan un dels portaveus de l'assemblea veïnal ha comunicat que es tractava d'una protesta contra l'augment dels preus dels lloguers i les “pràctiques agressives” que protagonitzen les immobiliàries a la ciutat.

“Van als habitatges i pregunten si són els propietaris, si ho són, intenten seduir-los amb rendes altes per gestionar-los l'habitatge”, ha assegurat Sergi, un dels portaveus dels concentrats. Després d'acordar amb els Mossos d'Esquadra desallotjar les oficines, al carrer es mantenia una pancarta acompanyada d'un megàfon que informava als veïns de la necessitat d'assitir a la protesta del proper dissabte. “Ens estan fent fora del barri” advertia un jove rere de la pancarta.

La protesta s'ha celebrat davant l'atenta mirada dels curiosos que s'han acostat per comentar casos particulars viscuts al barri. Entre els casos relatats, dos veïns recordaven com, temps enrere, en el mateix lloc on avui està la sucursal de la immobiliària ocupada hi havia una coneguda botiga de verdures. O un altre cas, al barri de Sant Antoni, quan uns veïns van desistir romandre a casa, adquirida per un fons d'inversió, després d'una pujada del lloguer de 300 euros. “El matrimoni va tornar-se'n cap al poble”, han assegurat.

Sílvia, una de les portaveus de l'assemblea de veïns assegura que al barri del Poble Sec els preus dels lloguers han pujat un 30%. Fruit d'això, calculen que prop d'un miler de veïns s'han vist forçats a abandonar el barri en els últims tres anys. Segons han comunicat els serveis socials del districte, el 60% dels usuaris demanen ajuda a causa de problemes relacionats amb l'habitatge.

“Estem en una situació d'emergència social”, ha denunciat. “Assenyalem com a culpables a les immobiliàries perquè forcen els propietaris a pujar el lloguer”, assegura Sílvia, alhora que recorda que aquest tipus de negocis, vinculats a fons d'inversió, “especulen amb la possibilitat d'apujar els preus cada tres anys al finalitzar el contracte de lloguer ”.

La Coordinadora per l'Habitatge considera que els lloguers no han de superar en cap cas el 30% de la renda familiar i, segons estimacions que han fet les mateixes associacions de barri, situaria el preu per metre quadrat en 8 euros. En aquesta zona, denuncia la Sílvia, “actualment el preu per metre quadrat està entre els 15 i els 25 euros”. A Barcelona es produeix cada dia 8 desnonaments, el 93% a causa de l'impagament del lloguer, una tendència que ha canviat en molt poc temps quan era l'impagament de la hipoteca el motiu de les execucions.

Etiquetas
stats