La portada de mañana
Acceder
El juez se apoya en un caso de narcotráfico para impulsar la investigación al fiscal
Elon Musk declara la guerra a Reino Unido y Europa le mira con miedo
Opinión - Una monarquía cada vez más derechizada. Por Alberto Garzón

La tintoreria que et cobra 3 anys de presó per netejar una gavardina

Dur a la tintoreria La Modelo la teva gavardina preferida tacada d'esprai, una taca difícil com poques, i que el regent de l'establiment vulgui cobrar per això 3 anys de presó. Aquesta situació absurda és el punt de partida de la campanya La gavardina de la Montse, un crowdfunding que busca recaptar 420 per netejar la peça que els manifestants van embrutar a l'exdiputada del PSC Montserrat Tura a 2011, durant la manifestació Aturem el Parlament en què moviments vinculats al 15-M van envoltar el Parlament de Catalunya per protestar contra les retallades que s'anaven a posar en marxa.

Més enllà dels 420 euros per netejar la gavardina, la campanya pretén posar l'accent en la situació dels condemnats a 3 anys de presó per aquells fets, ocorreguts ara fa 5 anys. La primera sentència de l'Audiència Nacional va absoldre als encausats, però les acusacions, Parlament i Generalitat a més de la fiscalia, van interposar un recurs davant del Tribunal Suprem, que finalment va dictar condemnes de 3 anys contra 8 persones, mentre que en va absoldre 11.

En la sentència el Suprem argumenta que les 8 persones acusades van exercir “violència i intimidació” contra els diputats, i que van tenir intenció d'“impedir el normal desenvolupament de les seves respectives funcions representatives”. Els magistrats de l'Alt Tribunal consideren que aquests fets van impedir el dret fonamental de la representació política i van atacar “els valors superiors de l'ordre democràtic”, unes consideracions contràries a les dictades un any abans per l'Audiència Nacional, que va considerar que la protesta del 15 de juny de 2015 al Parlament podia considerar-se part de l'exercici del dret a la manifestació.

La sentència condemna a les 8 persones per accions com seguir a un diputat corejant lemes contra les retallades, posar-se davant d'un altre amb els braços en creu, desplegar una pancarta mentre es demanava no deixar passar als representants o pintar una aspa amb un esprai al la gavardina de Tura. “Descrita l'acció imputada, la Sala no pot veure en aquest seguiment amb els braços en alt, alhora que es criden les consignes de la manifestació, un simple ostentació gestual”, assegura la sentència del Suprem, que considera que en aquesta acció hi ha un delicte ja que “l'acusada sap, perquè forma part del grup dels cent manifestants als quals es refereix el fet provat, que està assetjant a un representant ciutadà democràticament elegit per exercir les seves tasques en l'òrgan legislatiu”.

Des de llavors diversos organismes, entre ells l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, han mostrat la seva sorpresa i rebuig frontal a aquesta condemna. El paper de les institucions catalanes, Parlament i Generalitat, també ha estat font de crítiques per part col·lectius antirrepresió i formacions polítiques, per la seva actuació en haver-se personat com a actuació en la causa, primer, i per haver presentat recurs quan es va dictar la primera sentència absolutòria.

La campanya La gavardina de la Montse tira d'humor per donar a conèixer aquests fets i denunciar que és la primera vegada a Espanya “que es condemna a una persona per fets col·lectius i no pel que ha fet individualment”, com es desprèn de la sentència. A més, denuncien que les 20 detencions d'activistes es van produir de forma irregular, ja que durant la protesta no hi va haver identificacions, i que “en el judici va quedar patent l'existència d'arxius il·legals de totes les detingudes”, elaborats per la policia.

La mateixa Tura ha respost a la campanya aquest dimecres des del seu compte de twitter, recordant que en el judici no va reclamar indemnització per la seva gavardina i que la xifra de 420 és la valoració que va fer dels danys produïts.

Des de la campanya es recorda que aquests 420 euros són “l'únic dany material” produït durant les protestes. “L'ingrés a la presó de les vuit persones condemnades suposaria l'ús del sistema penal per desactivar la protesta i suposa una amenaça per drets com el de manifestació i el de llibertat d'expressió”, asseguren des de la campanya, que, en to de broma, reclamen un euro per poder pagar la tintoreria de la gavardina i commutar la presó. De fet, la primera sentència de l'Audiència Nacional ja va posar un preu als fets de la gavardina: quatre dies de localització per al condemnat per pintar-la. Sens dubte, molt més assequible que les tarifes de la tintoreria La Modelo.