Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

La Barceloneta batalla pel seu futur

La vida tradicional del barri ha de conviure amb l'activitat turística / CARMEN SECANELLA

João França

“L'etiqueta de barri de pescadors queda molt bé, però els pescadors som sempre els últims de la fila”, assegura el patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona. El passat estiu els veïns d'aquest barri de pescadors, la Barceloneta, prenien els carrers durant un mes –i ocupaven informatius i portades de diaris– per protestar contra la massificació turística i la conseqüent degradació del barri. Quasi un any després de les sonades protestes, les entitats del barri presenten el projecte Barceloneta Proa a la Mar, que agrupa entitats veïnals, socials, educatives, professionals i agents econòmics per treballar per a un futur digne per als veïns i veïnes.

Es tracta d'un pla integral, impulsat des de baix per la comunitat per dinamitzar l'economia local, millorar les oportunitats d'ocupació i l'èxit educatiu dels joves. Tampoc parteixen de zero, sinó que reivindiquen els resultats del primer any del Punt d'Informació i Orientació Laboral (PIOL) de la Barceloneta. Treballant amb empreses i comerços de l'entorn s'han generat 400 llocs de feina per a 600 persones ateses.

I tots els objectius del pla els volen complir amb el mar com a eix vertebrador. A nivell d'ocupació, Patricia Giménez, del Consorci El Far, assegura que “el barri està patint molta transformació a nivell nàutic i volem que la gent estigui ben formada per poder accedir a aquestes feines”, afegeix. És per això que volen potenciar la formació –tant per a joves com per a adults– en les feines relacionades amb el sector nàutic.

També en el sector educatiu reivindiquen el mar, “com a eix transversal en totes les escoles i instituts”, diu Carles Saura, de l'INS Narcís Monturiol, que confia en despertar l'interès dels joves per aquestes professions. “Hem d'animar els alumnes a que continuïn els seus estudis després dels 16 anys”, ha apuntat el docent. “Els centres hem d'estar en aquest pacte, perquè hem de treballar pel barri i donar eines per a la inserció”.

Anna Lite, tècnica del Pla de Desenvolupament Comunitari de la Barceloneta, assegura que a l'Ajuntament no li demanen “un lideratge polític, perquè això ho està impulsant la comunitat des de baix, però sí que hi destini recursos, siguin econòmics o de personal” per a poder tirar endavant aquest projecte.

Les entitats tampoc s'obliden del turisme. Reclamen una participació ciutadana vinculant en la planificació turística, que la taxa turística es reinverteixi en les necessitats socials del barri, i també un altre model. “S'ha plantejat dinamitzar rutes turístiques portades per gent del barri, per explicar la història de la Barceloneta i també la vulnerabilitat del barri”, ha apuntat una combativa Pepa Picas, de l'Associació de Veïns de L'Òstia.

Etiquetas
stats