Les conseqüències del resultat de les Eleccions Europees d’ahir no s’han fet esperar. El vicesecretari general de CDC, Lluís Corominas, ha demanat a ERC, un cop més, que prengui part del Govern després que ahir la formació independentista quedés, per primera vegada des de la Transició, en primera posició en unes eleccions a Catalunya, superant CiU. En declaracions a l’emissora RAC1, Corominas ha afirmat que l'oferta que CiU va fer a ERC al principi de la legislatura per entrar al Govern “segueix amb la porta oberta”, per si cal, ha dit, “reforçar” el procés sobiranista, així com mesures econòmiques i socials del Govern.
Poc després ha estat el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, qui ha insistit en la mateixa hipòtesi. L'oferta del president Artur Mas perquè ERC entri al Govern “hi és”, ha dit el portaveu, que ha llençat la pilota damunt la teulada dels republicans: “ara ho han de dir ells”.
Les reaccions des de les files republicanes han estat gairebé immediates. Els dos principals líders de la formació, Oriol Junqueras i Marta Rovira, han vinculat una hipotètica entrada al Govern amb la garantia de que se celebri la consulta del 9 de novembre. “Estem absolutament oberts a parlar-ne”, ha assegurat Junqueras que ha apuntat que “més tard o més d'hora acabarà passant”. De la seva banda, Rovira ha dit a Catalunya Ràdio que ERC “sempre” ha defensat que “farà el que calgui” per garantir la el dret a decidir dels catalans.
Tot i que cap dels dos caps visibles dels republicans ha aclarit si després del 25-M estan més a prop o més lluny d'un pacte amb CiU, el que cada cop està més clar és que la formació d’Artur Mas farà el que calgui per mirar de compartir el desgast que suposa estar al Govern. La coalició nacionalista vol evitar que ERC segueixi amb les mans lliures de responsabilitats –més enllà de les que els suposa ser socis— que permetin als republicans eixamplar la distància que, des d’ahir, ha passat de ser un temor a una constatació.
De fet, el president Mas, que va insinuar durant la campanya que ell, personalment, se la jugava en aquestes Europees, ho va deixar clar ahir durant les intervencions amb regust de derrota del Majestic: “som els partits que ens mengem tots els marrons”. Uns marrons que han condemnat a la coalició nacionalista ha perdre suports des de les darreres autonòmiques fins a confirmar el canvi de cicle a les europees.
El 'procés' surt reforçat
En el que uns i altres estan del tot d’acord és en que el procés sobiranista surt reforçat. Per a Junqueras, “la suma d'aquells que estem compromesos amb el 9-N és extraordinària, tots hem pujat”, ha dit. Per la part convergent, Corominas s'ha mostrat “satisfet” i ha considerat que “si alguna cosa ha quedat clara és que s'ha produït un descens de gairebé 31 punts dels partits contraris a la consulta, mentre que els favorables han guanyat 17”, en al·lusió als resultats de formacions com el PP o el PSC.
De fet, Junqueras vincula el desinflament del PSC a l’èxit de la seva força. Segons ell, la victòria d’ERC, amb un augment fins al 23,7% dels vots, es deu en part als suports que venen sobretot del PSC. Aquesta ha estat, com a mínim, l’estratègia dels republicans en teixir la coalició amb Ernest Maragall.