La resolució del Tribunal Constitucional, que aquest dimarts ha rebutjat la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya, ha deixat el mapa polític català en idèntica situació que abans. Cap partit català s'ha mogut de les postures que venien mantenint. Per als partidaris de la consulta, la resolució de l'alt tribunal no té cap rellevància i, asseguren, seguiran avançant pel mateix camí que han recorregut fins ara. Per als que s'oposaven a la consulta, la decisió evidencia que és “un carreró sense sortida”.
El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha assegurat que el TC és un organisme “sense credibilitat” per tractar-se d'un tribunal polític. “És un òrgan polític que decora jurídicament les seves resolucions”, ha afirmat Turull en roda de premsa. El diputat convergent ha carregat contra els magistrats del tribunal en considerar que entre els seus membres hi ha “agitadors de la catalanofòbia”. Les paraules de Turull entronquen amb la decisió presa per Mesa del Parlament de recusar tres dels magistrats del TC: el seu president Francisco Pérez de los Cobos, a més de Pedro González-Trevijano i Enrique López.
“Mantindrem el full de ruta”, ha assegurat Turull afermant la posició de CiU. De la mateixa opinió s'ha mostrat el diputat d'ERC, Pere Aragonès, que ha assegurat que la sentència del tribunal no fa variar “ni un mil·límetre” el projecte sobiranista. Per ERC està clar que el 9 de novembre es col·locaran les urnes. “El futur de Catalunya el decidiran els catalans votant i no 12 magistrats tancats en un despatx”, ha sentenciat Aragonés.
Els ecosocialistes s'han mostrat igualment ferms en continuar amb el full de ruta acordada. Josep Vendrell, diputat d'ICV-EUiA, ha advertit que els partidaris de la consulta “no desistiran” perquè consideren que “hi ha marge legal per a celebrar-la”. Vendrell ha admès la seva sorpresa davant la decisió de TC perquè “mai s'ha vist que un tribunal pugui opinar sobre una resolució que té caràcter polític”. Els independentistes de la CUP han arribat més lluny en assegurar que “no reconeixen” la sentència del tribunal per tractar-se d'un òrgan polític, segons ha anunciat la diputada Isabel Vallet.
Pel PSC, en canvi, la decisió del TC és la demostració que l'únic camí possible és l'acord entre els governs català i espanyol, postura que, ha recordat, han mantingut des del principi. El seu portaveu, Maurici Lucena ha valorat que aquesta és una oportunitat per a “començar de zero” i ha demanat al president Mas que reconegui que la consulta “és desitjable però ens porta a un carreró sense sortida”.
Les reaccions dels partidaris de la consulta, per als quals la sentència ha tingut l'efecte d'un got d'aigua, han contrastat amb les de PP i Ciutadans. Per al partit liderat per Alícia Sánchez-Camacho, la decisió del Constitucional ha de posar un “punt i final” a un “camí sense sortida”. El portaveu del PP, Enric Millo, ha posat en valor que la decisió hagi estat presa per unanimitat pels magistrats. Per la seva banda, des de Ciutadans s'han mostrat satisfets de la sentència i han desitjat que aquesta “acabi amb el deliri separatista”.