El decretàs de Sanitat tan sols porta pediatres i otorrinos a zones de difícil cobertura durant 28 dies en 8 mesos
Anunciat per sorpresa, de manera unilateral i sense negociació amb els sindicats. Així es va aprovar el mes de febrer passat el decret llei de mesures extraordinàries dirigides a garantir l’assistència sanitària integral i en condicions d’equitat en el Sistema Valencià de Salut, segons va anunciar llavors el conseller de Sanitat del PP, Marciano Gómez.
D’aquesta manera, el decret llei pretenia donar solució a un dels principals reptes a què s’enfronta l’atenció sanitària valenciana, com és l’escassetat de professionals en els departaments de salut de Vinaròs, Requena, Elda, Oriola i Torrevella, així com en les zones bàsiques de salut d’Ademús, Xelva i Titaigües.
Aquesta norma regula a més una nova estructura assistencial amb la creació de huit agrupacions sanitàries interdepartamentals (ASI) com a entitats organitzatives que permetran l’ús compartit de recursos humans entre els departaments de salut que les integren. Es tracta d’una estructura assistencial que integra hospitals i centres d’atenció primària de diferents departaments de salut per a assegurar l’accés de la població a la cartera de serveis en condicions d’equitat i de manera eficient.
Amb això, cada professional podrà prestar serveis conjunts en dos centres o més de l’ASI, encara que mantinguen la seua vinculació a un de sol. La prestació en aquests centres podrà ser en jornada ordinària, complementària o contínua. En virtut de la normativa, Sanitat pot aprovar desplaçaments forçosos durant 90 dies a l’any per cada metge per a cobrir vacants o baixes en zones de difícil cobertura de la seua ASI i, d’altra banda, es creen incentius perquè aquestes places s’ocupen de manera permanent per nous facultatius, normalment els que acaben la residència.
D’acord amb les dades recaptades per elDiario.es, la primera de les mesures s’hauria trobat amb la resistència dels metges. A preguntes dels diputats socialistes Rafael Simó i José Chulvi, Sanitat ha confirmat que entre març i octubre tan sols s’han mobilitzat de manera forçosa a zones amb places de difícil cobertura 11 pediatres en 11 dies distints de Castelló a Vinaròs a l’agost i 17 dies a otorrinos des d’Alacant a la Marina Baixa durant els mesos d’abril i maig. Des de Sanitat, no obstant això, posen en valor la segona mesura que, segons han destacat, ha suposat que 170 metges s’incorporen a places de difícil cobertura gràcies als incentius que planteja el decret.
Sobre aquest tema, Simó ha comentat que aquestes xifres són “sorprenents, havent-hi milers de professionals i centenars de vacants i tenint en compte que zones com Oriola, Torrevella o Requena no s’han mobilitzat especialistes” i ha afegit: “Ens van vendre aquest decret com una cosa que solucionaria el problema i hi ha coses del mecanisme que poden ser positives, però no es pot aprovar una cosa així sense negociar-ho amb els sindicats”. Sobre les 170 places cobertes, ha comentat que es tracta dels que acaben de fer la residència, que, “com és lògic, agafen les places que hi ha vacants, cosa que sempre ha passat”, si bé és cert que ha reconegut que els incentius recollits en la normativa poden suposar un plus que es podrà mesurar en pròximes dates.
Per part seua, la responsable de Sanitat de CCOO-PV, Rosa Atiénzar, ha recordat que “l’aprovació d’aquest decret va implicar l’anul·lació de l’aprovat mesos arrere pel Govern del Botànic que estava basat en els incentius econòmics per a propiciar les cobertures de les places en aquestes zones, però amb la condició que, quan l’especialista abandonara el seu centre d’origen, aquesta plaça es cobrira, una condició que va nàixer fruit d’un pacte amb les organitzacions sindicals que en aquest cas no ha existit”.
A més, ha insistit que “el model va nàixer fracassat, perquè al capdavall el problema de fons és la falta de plantilla estructural; si quan desplaces un metge no cobreixes aquesta baixa en el lloc d’origen, estàs posant pegats i tapant un problema en un lloc, però generant-lo en un altre” i també ha atribuït les 170 places cobertes als metges que acaben la residència.
Des d’UGT Serveis Públics han recordat que el reial decret de difícil cobertura no va ser negociat en mesa i UGT hi va votar en contra perquè ja preveia que no solucionaria els problemes de fons de les zones de difícil cobertura: “No ens sorprenen aquestes dades, ja que ja vam advertir que la norma no seria ni útil ni efectiva. Això demostra el fracàs de la gestió sanitària del Consell popular que no aporta solucions viables, perquè són propostes que no milloren la qualitat assistencial i obligava els professionals a deixar els seus pacients habituals. A més, es va fer sense negociació ni diàleg social amb els representants dels treballadors. Ja vam advertir que qüestions com la falta de voluntarietat i l’atenció a la conciliació familiar provocaria un rebuig. Tot això és més motiu per a la concentració ciutadana del pròxim 17 en la plaça de la Mare de Déu”.
Incentius del pla
El nou decret llei faculta la Conselleria de Sanitat per a aplicar, de manera extraordinària i temporal, el concurs com a sistema excepcional de selecció per a aquests llocs. Aquesta mesura hauria de facilitar la incorporació urgent, estable i permanent de personal als llocs de difícil cobertura.
Per a fer-ho, s’estableixen unes garanties d’estabilitat i permanència en el lloc de difícil cobertura adjudicat perquè el personal seleccionat per concurs s’hi incorpore i romanga uns quants anys en l’acompliment efectiu del lloc, amb l’obligació de romandre almenys tres anys en aquests llocs.
Així mateix, es preveuen diverses mesures incentivadores per al personal professional sanitari que preste servei en els llocs declarats de difícil cobertura.
Així doncs, per a fer atractiva la participació en els processos convocats atenent aquest decret llei, s’estableixen incentius, com una puntuació més alta en els barems pels serveis prestats en aquests llocs. En aquest sentit, a l’efecte de concursos futurs, s’incrementa la puntuació per mes de serveis prestats en zones de difícil cobertura al triple, respecte d’una zona no catalogada com a tal.
Altres mesures incentivadores són el foment de la progressió del grau professional a les persones que ocupen places de difícil cobertura. D’aquesta manera, per cada tres mesos ocupant un lloc de difícil cobertura es reduirà un mes el temps necessari per a progressar de grau.
A més, els serveis prestats en places de difícil cobertura seran prou justificació per a autoritzar la prolongació en el servei actiu del personal que arribe a l’edat legal de jubilació i mostre la voluntat de continuar en actiu.
Altres mesures són de caràcter retributiu i preveuen la possibilitat de reconéixer un component del complement específic, de manera excepcional i subjecte a avaluació periòdica.
0