Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

L'avantguarda del cinema lliure

Una imatge del documental '15M: Escelente. Revulsivo. Importante'.

Toni Polo

El model tradicional de cinema és compatible amb els nous projectes que neixen a Internet. “Són complementaris”, assegura Luis Román, director del Barcelona Creative Commons Film Festival (BccN), que se celebra entre avui i diumenge a l’Auditori del Macba. “Exhibir pel.lícules digitals en una sala de cinema manté les bondats del visionat col·lectiu i en pantalla gran. Oferim la possibilitat i la novetat de gaudur-les d’una altra manera”, afegeix. El festival, que projectarà 25 obres cinematogràfiques sota aquestes llicències, més flexibles que el copyright tradicional i que permeten donar una major llibertat a les obres a internet mantenint els drets que l'autor decideixi.

Les llicències Creative Commons són unes llicències de drets d’autor més flexibles que el tradicional Copyright. El creador d’una obra determina quins usos se li pot donar a la mateixa, permetent d’aquesta manera uns agilitat important per obtenir una major difusió a la xarxa. La relació entre autor i audiència esdevé molt més directa, per la reducció (o l’eliminació, directament) d’intermediaris. “L’autor i l’audiència són els veritables protagonistes”, diu Andreu Meixidé, director de programación de BccN. “Oferim que tot el festival es pugui copiar si ets una associació i no penses cobrar entrada”, diu Román.

En aquests quatre dies, en la secció oficial del festival es presenten els llargmetratges, documentals y curtmetratges més rellevants de l’any. Les temàtiques són variades: hi trobem des de cinema d’autor fins a thrillers, passant per documentals. Aquesta tarda s’ha projectat The Pirate Bay Away From Keyboard, un documental del suec Si9mon Klose, que explica el judici als fundadors d’aquest partit, que s’enfrontaven a una demanda de 13 milions de dòlars per danys a la indústria de Hollywood per infringir els drets d’autor.

Divendres, el documental Hello World! Processing, ens parlarà sobre la importància de la computpació creativa entre artistes i programadors. Més tard, el canari Zacarías de la Rosa exhibirà La luz de Mafasca, una història de misteri en una illa a la qual arriba una periodista per investigar fenomens poc normals referentas a la llun de Mafasca. Dissabte, el director Italia Leonardo Moro ens explicarà la seva pel·lícula Goodnight Sofía, la recerca entre els records del propi pare mort. El mateix dissabte podrem veure Manic Pixie Dream Girl, una faula sobre el video més vist de la hitòria d’Internet.

Diumenge, el paraguaya Emilio Sanabria narra a Hecho en Quiindy, la vida de gent que es dedica a cosir pilotes de futbol. Seguirà la coproducció catalana i polonesa Ze Kulisami (Entre bastidores), el reflexe de l’experiència personal del diorector, Pau Faus, en un centre d’art contemporani de Varsòvia, remarcant el contrast entre la vitalitat del dia i la soledat de la nit. Erika Sánchez i Xavier Esteban presenten El espectáculo, sobre l’estada de nens saharauis a Catalunya durant l’estiu.

Tancarà la programación oficial el documental 15M: “Escelente, Revulsivo. Importante, de Stephane M. Grueso. Aquest documental ens fa assistir en primera persona a una de les experiències de la Puerta del Sol durant les protestes del 15-M. ”Lautor volia fer una obra de tots, genèrica sobre la causa, però al final el que va surtir és una visió, una de tantes, molt personal. Ens ho explicarà diumenge“, va avançar Meixidé.

Novetats i solucions

El festival aporta novetats i planteja solucions als problemes de drets d’autor en l’era digital. De fet, Meixidé destaca dos factors a l’hora de seleccionar el material rebut; “Evidentment, la qualitat del producte; però també tenim en compte l’interès del projecte presentat en relació a la distribució lliure”. De fet, a més dels films (important la competició de curts Made in BCN), el festival inclou la taula rodona internet Film Televisión, tallers de producció on line, tallers infantils (aquestes dues activitats, divendres, seran a l’Espai Jove Fontana) o l’activitat LittleSecretFilm, pel·lícules que es roden en 24 hores. “Hi ha treballs molt potents i divulgatius fins a obres molt més personals, algunes fins i tot terapèutiques”, explica el director.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats