Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Les discogràfiques underground fan front comú al Bis Festival

Selvática és un dels grups que tocaran la segona nit del Bis Festival

Xavier Puig i Sedano

Oferir un cartell amb grups que comencen a aparèixer al panorama alternatiu més enllà de les bandes que copen els grans festivals. Amb aquesta intenció es celebrarà aquest cap setmana a Barcelona la sisena edició del Bis Festival. Per Rafael Piera, un dels promotors, el festival, que es fa dos cops a l'any, va néixer amb l'objectiu “d'unir forces entre segells petits de Barcelona en vistes de com estava la indústria, la pujada de l'IVA i la dificultat d'accedir a sales de concerts”.

L'aposta d'enguany passa per un concert gratuït la nit del divendres al Centre Cultural l'Albareda amb les actuacions de El Pèsol Feréstec i Puput. L'endemà la programació es mourà a l'Espai Jove les Basses amb una matinal de caràcter familiar i acústic i concerts a preus econòmics de grups com Vàlius, Selvática o la Família del Árbol des del vespre fins a la matinada. “Intentem que les propostes que venen siguin grups que acaben de fitxar per discogràfiques o que per tenir una aposta més arriscada no encaixen en molts festivals”, detalla Piera.

Més enllà dels concerts, l'element central del festival, que ja fa tres anys que es celebra, és la fira de discogràfiques independents. “Hi ha des de segells underground consolidats com Bcore fins a d'altres de més nous”, explica el promotor del festival.

“El Bis dóna l'oportunitat de congregar públic de diversos gustos que segueix diferents grups, a més d'animar la gent a escoltar coses noves”, explica en Marc Campillo, un dels membres de Foehn Record, un segell nascut el 2001 i que aposta per editar “sempre el més recent i menys convencional, que aporti alguna cosa diferent o que com a mínim tingui molt nivell”.

Aparador de segells alternatius

Aquesta característica és compartida per bona part dels segells del festival, com ara Mama Vynila, nascut al 2010 com a distribuïdora de petits segells i grups autoeditats que ha evolucionat al món de l'edició. “Busquem la singularitat, ens agrada l'electricitat, ens integrem a la banda  i fem la distribució en format físic” explica en Gustavo Martínez, un dels seus membres. Reivindica la seva feina com una militància: “No ens hi guanyem la vida, l'únic objectiu és recuperar la inversió i anar al següent disc”.

En aquest sentit, l'Oscar Fernández, que ha fet de Discos Kirlian el seu projecte personal, reflexiona sobre la inversió que suposa apostar per un segell. “És tot molt romàntic, si fes càlculs de les despeses... I això que faig tirades petites d'entre 100 i 200 discs o vinils”, confessa. Per a ell les discogràfiques petites són ara mateix en ell punt de mira de les grans multinacionals “en busca i captura d'un nou Love of Lesbian”.

Aquesta singularitat és la que busca també Mediterrànima, un dels altres segells que participen a la fira i que beu del món del soul i de referents com la Motown, la gran productora de música negra. Nascut el 2013, aposta per produir a nivell local. “La idea és que la banda base és la mateixa. Apostem per artistes i veus amb la intenció de crear escola i aconseguir un so propi”, explica el seu promotor Màrius Alfambra, que considera que el festival “és un bon espai per fer homenatge a les petites discogràfiques”.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats