Els problemes dels veïns de Nou Barris tornen a encendre el ple
La regidora de Nou Barris, Irma Rognoni, s’hagués canviat ahir per l’alcalde de la ciutat. I és que mentre Xavier Trias iniciava una gira pels Estats Units i signava acords amb la ciutat de San Francisco per seguir col.laborant en matèria d’smart cities, la regidora de Nou Barris encarava un dia complicat.
I això que la jornada va començar prou bé. La Guàrdia Urbana va desallotjar pel matí l’edifici que s’havia ocupat després de la manifestació de l’aniversari del 15M i les protestes dels indignats en contra d’aquest desallotjament, van obligar a suspendre l’escrache que s’estava preparant per fer davant de la casa de la regidora d’Unió Democràtica de Catalunya. No és poc. Però a l’agenda d’Irma Rognoni també hi havia apuntat el Ple de Nou Barris. I això sí que no es va suspendre.
El ple començava a les set del vespre però quan passaven pocs minuts de les sis, ja començaven a arribar els primers veïns. El primer va ser Manuel Leonés, membre del consell de barri de la Trinitat Nova. Ell, com els altres veïns, temia quedar-se al carrer tal i com va passar dilluns durant l’audiència pública. El districte ha recuperat un pla de seguretat que fins ara mai no s’havia aplicat i que només permet l’entrada a 99 veïns a la sala de plens. La limitació de l’aforament encara va encendre més els ànims dels veïns del districte de Nou Barris, que des de fa mesos s’han reorganitzat des de la plataforma Nou Barris Cabrejada Diu Prou per defensar els seus drets i exigir solucions als problemes socials que estan patint.
El darrer ple de Nou Barris, ara fa dos mesos, es va haver de suspendre després que la regidora marxés enmig dels crits de “dimissió” de la majoria de veïns. Per evitar que es repetís, la regidora va decidir començar a aplicar el pla de seguretat, i limitar l'aforament i fer escorcollar tots els veïns, tal i com va passar dilluns. Davant de la indignació general, ahir ja no es va escorcollar cap veí, però en canvi es va intentar aprovar una declaració per “ordenar” les intervencions dels veïns, però només el PP li va donar suport i va quedar en no res. Tant els veïns, com ICV-EUiA, van denunciar que la intenció era “restringir” la participació.
Envoltats d'agents
A les set en punt la presidenta del districte, la socialista Carmen Andrés, va agafar la paraula per començar el ple. Hi havia agents de paisà a les tres portes d’accés i a fora hi havia també agents antiavalots. Tot estava a punt per començar un dels mecanismes de participació ciutadana que permet l’Ajuntament de Barcelona. Però quan la presidenta feia cinc segons que parlava ja es va aixecar el primer veí. “Una prèvia abans de començar”. L’Agustí García va retreure-li a la regidora els fets del dia anterior i va criticar que “escorcollar als veïns recorda als temps del franquisme”. El veí, que reclamar la reobertura de les urgències del CAP de la Guineueta, va dir que si la decisió d’aplicar aquestes mesures havia estat de la regidora, aquesta havia de dimitir. “Dimissió, dimissió” van respondre tots els veïns. Rognoni ja no sabia on mirar, mentre Carmen Andrés, provava de posar ordre.
Després que la regidora presentés el seu informe els grups polítics van fer les seves intervencions. PSC i ICV van lamentar la caiguda de la inversió mentre que el conseller del PP va lamentar la “falta de seguretat que es viu al districte”. Un veí li va respondre: “És clar, si estan tots els policies del barri aquí dins”. Després del torn dels polítics, la paraula va passar als veïns. A la pregunta “algú vol intervenir” es van aixecar una vintena de mans. Totes les intervencions, tret d’una pregunta, van ser molt crítiques amb la situació del barri i amb les formes de la regidora. Una de les intervencions més aplaudides va ser la de Josep Ferrandís: “Dóna la casualitat que sóc tècnic en seguretat. I si tant els preocupa lla seguretat de la sala, on estan els cartells que indiquen les sortides d’emergència? I perquè les portes de sortida estan tancades en clau? A vostè li preocupa la seguretat o la seva seguretat?”.
Mentre l’alcalde Xavier Trias, a molts kilòmetres de Nou Barris, presumia davant del seu homòleg de San Francisco, Edwin M. Lee, sobre “la gran la qualitat de vida” que comparteixen les dues ciutats, la regidora Rognoni ja no sabia on mirar davant de les crítiques. Els veïns li van retreure que l’alcalde hagi perdonat part del deute que la Generalitat té amb l’Ajuntament, i que s’estigui invertint a la Diagonal, a Montmeló i en el torneig de tenis Godó, mentre a Nou Barris la gent perd la feina i pateix problemes força greus.