Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Encara sort que hem salvat els mobles”

El president en funcions Artur Mas compareix amb el cap de llista de DL Francesc Homs

Jordi Molina

Barcelona —

“Al principi de la nit em volia suïcidar, però al final el resultat està prou bé tot i que no és per tirat coets”, comenta l’exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, a la seva dona Puri. Com és habitual en cada nit electoral, no s’han separat en cap moment de l’escrutini: “Jo ja sé el què és començar bé i després anar baixant, així molt millor!”. El cap de files de CDC a la capital catalana no ha estat l’únic a qui se li han indigestat els canapés quan el sondeig de TV3 els situava amb només 6 escons, per sota fins i tot del PSC.

Un cop amb el president en funcions, Artur Mas, i el cap de llista de Democràcia i Llibretat (DL) Francesc Homs, entre la claca convergent, la nit s’ha animat. Els 8 diputats no aconsegueixen situar el nou projecte de Mas com el partit central del sobiranisme, però l'ambient a la seu del partit és d'haver esquivat un mal tràngol. “Hem guanyat a les circumscripcions de Girona i Lleida”, afirma el líder de CDC, que es queixa de ser el més atacat “de llarg” per part dels “grans poders espanyols”. “El president té raó!” diu un senyor fent-se escoltar més que ningú entre crits de “president, president!”.

La nit electoral al Museu Marítim de Barcelona –seu improvisada de DL— ha anat de menys a més. “Encara sort que hem salvat els mobles”, comenta després dels mítings i en veu baixa la diputada Meritxell Borràs a l’eurodiputat Ramon Tremosa, que ha deixat Brussel·les i també comparteix espai amb els pocs més de 70 simpatitzants que han volgut viure la nit electoral en parroquia. Una senyora menuda i presumda els interromp amb un frankfurt a la mà: “Al Majèstic –l’hotel on CiU solia viure les nits electorals— sopàvem millor, eh!”

“No estem morts ni estem enterrats”, reivindica mentrestant el cap de llista de DL, Francesc Homs. De prop se l’escolta el conseller de Sanitat, Boi Ruiz, un dels que més canapés ha tastat, que sosté que la clau és mantenir-se a prop d’ERC. “Menys mal, tu!”, confessa entre simpatitzants. La caiguda respecte el precedent que marquen els comicis generals de fa quatre –quan aleshores CiU va obtenir 16 diputats— no preocupen en excés a la nova marca de l'antiga CDC, que descarta qualsevol revolta republicana al Parlament.

“L’espai polític que sumem amb ERC, respecte fa quatre anys, és molt semblant”, diu un noi menor d’edat, que obvia el 'sorpassao' dels republicans i li explica amb nerviosisme a Trias que “de gran” vol ser assessor. Content perquè un mitjà se li acosta ens dóna la seva clau dels resultats: “La nostra gent no vota en aquestes eleccions, no van amb nosaltres!”. Preguntat per les retallades en sanitat i educació, les seus embargades o els casos de corrupció, el jove li resta importància: “el més important és el que vam dir el 27S”.

Tot i l’eufòria final, la nit ha estat marcada, sobretot, per la resignació. El cap de campanya i ex líder de les JNC, Jordi Cuminal, advertia al principi de la nit que els sondejos no eren, en cap cas, la pista a seguir. I ha encertat. De fet, els pocs somriures que s’han vist al llarg de la nit els ha provocat un dels grans derrotats de la jornada, Duran i Lleida, quan ha aparegut per pantalla del Museu Marítim. “Ves a cagar!”, ha dit el mateix home que minuts després aclamaria a Mas.

Etiquetas
stats