Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC confia en mantenir a Convergència en el 'no' a Sánchez si no hi ha referèndum

Gabriel rufià i Joan Tardà, en una compareixença davant la premsa al Congrés

Arturo Puente

El globus sonda llançat aquest dimarts pel líder de Convergència al Congrés, Francesc Homs, que s'ha obert a donar suport a Pedro Sánchez en una eventual investidura encara que no es comprometés a celebrar un referèndum a Catalunya, ha estat respost per ERC redoblant la seva posició de fermesa en la línia vermella que comparteixen. “Amb el mateix sentiment d'amistat/solidaritat amb què acompanyem a Francesc Homs, diem que ERC votarà 'no' al PSOE si no hi ha referèndum”, ha tancat el portaveu Joan Tardà.

Els republicans confien a poder mantenir la unitat de l'independentisme en aquesta qüestió gràcies a la posició estratègica que tenen els seus nou diputats, necessaris per a qualsevol suma de PSOE i Podem que no compti amb Ciutadans. Segons expliquen fonts de la formació independentista, el fet que ERC “no es plantegi” rebaixar la línia vermella funcionarà com a element de dissuasió perquè Convergència no es llanci a una maniobra tan complicada com intentar una negociació amb el PSOE comptant amb l'abstenció d'ERC.

El missatge d'Homs ha estat rebut a ERC amb escepticisme i certa perplexitat, i l'opinió estesa és que el de Convergència no ha mesurat les conseqüències de la seva finta. Així ho demostraria el fet que el mateix Homs hagi sortit a desmentir-se a les xarxes poc després d'haver llançat el missatge. “Suggereixo escoltar l'entrevista... He dit ben clar: Si no hi ha referèndum no podem votar a Sánchez”, ha contestat el portaveu del grup nacionalista a diversos mitjans que publicaven la notícia.

Des del Partit Demòcrata –l'antiga Convergència– desmenteixen categòricament que aquesta possibilitat hagi estat sobre la taula en cap moment fins a la data, i consideren que hi ha hagut una mala interpretació de les paraules del seu diputat. “Res ha canviat d'ahir a avui en això, i ja hem explicat les nostres condicions”, es limiten a dir des del partit.

Convergència lluita no només contra les paraules del seu líder sinó contra els diferents rumors estesos sobre les seves intencions, ja que no és la primera vegada que la qüestió oberta aquest dilluns per Homs apareix a la tortuosa successió d'intents d'investidura al Congrés, des de fa gairebé un any. Durant la fracassada legislatura passada, des Podem es va repetir el missatge que la suma entre ells dos podia donar-li a Sánchez els suficients suports per arribar a la Moncloa, per al que comptava amb els vots dels independentistes. Pablo Iglesias va arribar a verbalitzar-ho durant la visita oficial que va fer al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l'abril passat, quan va assegurar que no eren els independentistes els que més problemes posaven a la suma que ell impulsava.

La difícil aritmètica que necessita en la nova legislatura un govern d'esquerres, que necessitaria un acord de, com mínim, quatre forces, fa que ERC es vegi en una posició privilegiada. Des d'ella, asseguren en públic i en privat que diran 'no' a la investidura mentre no hi hagi un referèndum d'independència, fins i tot si els seus socis opten per baixar del carro.

El convenciment que Homs se sap errat després de les seves declaracions de dilluns no impedeix que, des d'ERC, també vegin en el moviment un nou intent de Convergència per posar-los en la tessitura d'haver de mostrar diferències. Durant les últimes setmanes diferents representants del partit d'Artur Mas han llançat càrregues més o menys dissimulades contra els seus socis al Govern. La més visible va ser l'acusació de la portaveu del Partit Demòcrata, Marta Pascal, que intuïa en els d'Oriol Jonqueres temptacions de tornar a reeditar un tripartit d'esquerres. “Necessiten moure's i cridar l'atenció per les hores baixes que passen electoralment. Nosaltres hem de seguir fent la nostra”, diu una veu republicana.

stats