Iglesias, després de veure's amb Puigdemont: “Vam defensar, defensem i defensarem el referèndum”
El líder de Podem, Pablo Iglesias, s'ha reunit aquest divendres amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, només unes hores després de donar per trencades les negociacions d'investidura a tres. Durant la trobada Iglesias ha exposat al dirigent català el seu compromís ferm amb el referèndum d'independència, que encara condiciona les negociacions que puguin quedar amb el PSOE. “Vam defensar, defensem i defensarem el referèndum”, ha assegurat el líder de Podemos davant Puigdemont.
En una reunió que ha durat prop d'una hora i mitja, i qualificada per tots dos com “molt cordial”, els dos líders han utilitzat el moment com a símbol per mostrar les possibilitats de passar del bloqueig a l'enteniment. El buscat bon to servia a Iglesias per provar la capacitat d'arribar a acords que tindria el govern que proposa per a Espanya, mentre que Puigdemont el feia servir per a la constatació que el Govern està disposat a negociar sempre que se li allargui la mà.
Fora de terreny simbòlic, la complicitat creada al Palau venia originada per una de les qüestions que han creat discòrdia en la reunió del matí a Madrid: el referèndum a Catalunya. Amb objectius diferents –com Iglesias ha defensat, desitja un nou encaix constitucional de Catalunya a Espanya– la coincidència respecte a la necessitat de deixar la decisió en mans dels catalans és plena. Així s'ho han mostrat mútuament en la trobada, en què Iglesias ha assegurat al president que en cap cas renunciarà al dret a decidir durant les negociacions. “Li he explicat que nosaltres complim la nostra paraula”, ha explicat Iglesias després de la roda de premsa posterior a la reunió, “vam dir que ens semblava fonamental escoltar la voluntat de la majoria catalana i hem defensat sempre un referèndum”.
La fi de la taula a tres a Madrid ha permès al secretari general de Podem fer una defensa del referèndum tancada com poques vegades des de les eleccions del 20 de desembre. Lluny del “estem disposats a escoltar altres propostes”, amb el qual Iglesias i altres líders de la formació morada havien evitat durant les últimes setmanes marcar la qüestió com a línia vermella, aquest divendres Iglesias ha considerat que “el dret a decidir només es pot concretar amb un referèndum”, i l'ha marcat com a irrenunciable per a la fórmula de govern que proposa. Després dels resultats del 20-D, pretén assegurar Catalunya com el principal graner de vots davant unes noves eleccions passa per disputar la bandera del referèndum als independentistes.
“Només hi ha dues opcions de govern viable”, ha assegurat, “la gran coalició o el govern progressista”. El de Podem confia que els independentistes d'ERC i CDC s'abstinguin davant un eventual pacte entre els seus i el PSOE. Mentrestant, a la taula de diàleg que es manté oberta entre En Comú Podem i el PSC, Xavier Domènech tracta de convèncer Miquel Iceta de la necessitat d'un referèndum, malgrat les reiterades negatives tant del PSOE com del propi Iceta. El primer secretari dels socialistes catalans confia més aviat poc en la fórmula descentralitzada que ha portat la taula específica sobre Catalunya a Barcelona.
Per la seva banda, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat que sempre estaran oberts a entrar en una negociació per arribar a un referèndum acordat. Després de mostrar-se confiada que Iglesias no renunciarà al referèndum, Munté ha assegurat que el Govern català té un mandat democràtic sorgit del 27-S, pel que passi el que passi respecte a la investidura espanyola el seu compromís respecte al full de ruta independentista seguirà. El president de la Generalitat havia mostrat especial interès en aquesta trobada. Segons recordaven fonts de Presidència dimarts quan es va anunciar la reunió, Iglesias és l'únic líder estatal que defensa un referèndum per a Catalunya, una cosa que és valorat pel Govern català.
La sinuosa posició sobre el referèndum
La formació de Pablo Iglesias ha recorregut un particular camí, no exempt de meandres, des del seu naixement fins a l'actual defensa del referèndum per a Catalunya. Si bé sempre ha defensat el dret a decidir de forma genèrica, durant la campanya autonòmica Esglésies defensava la necessitat d'un procés constituent de marc estatal per poder realitzar un referèndum sobre la independència a Catalunya.
Aquesta postura va canviar en la campanya de les generals, a causa principalment de l'impuls de la seva aliança amb En Comú, que defensa que la via de l'article 92 de la Constitució habilitaria a celebrar una consulta a Catalunya. El referèndum va aparèixer com un punt específic en el programa de generals de Podemos i, en un acte celebrat a Barcelona el 9 de desembre, en plena campanya, Iglesias el va fixar com a imprescindible per obtenir el seu suport parlamentari.
La del referèndum va tornar a ser una de les condicions d'Iglesias en els dies immediatament posteriors a les eleccions del 20 de desembre, però es va anar rebaixant al llarg de les negociacions. En la formació preocupava que el referèndum es veiés com l'obstacle que havia impedit l'acord, de manera que els líders de Podem i d'En Comú van assegurar que mai havia estat una línia vermella i que, encara que ells consideraven que el referèndum era la millor solució, estaven disposats a escoltar altres propostes.