En Comú Podem reivindica el feminisme perquè les dones “facin fora els machotes del PP”

Els actes electorals centrats en la política de gènere són un clàssic de les campanyes. Però normalment solen quedar reduïts a esdeveniments de petit format, amagats en un racó de les agendes i amb presència discreta dels líders. En Comú Podem ha volgut trencar aquesta tendència en aquesta campanya organitzant un acte feminista en un dia central de la campanya, l'últim dissabte, en una plaça important pels comuns, Badalona, i amb la presència dels principals líders de la candidatura, inclosa Ada Colau.

L'alcaldessa de Badalona i el cap de llista, Xavier Domènech, han estat acompanyats per sis dones de diferents àmbits, com la número dos de la candidatura, Lucía Martín, la regidora de Madrid, Rita Maestre o la regidora de feminisme de Barcelona, Laura Pérez. Totes elles han posat al centre les polítiques feministes, amb propostes com una reforma fiscal amb perspectiva de gènere, una llei integral contra les violències de gènere o la feminització de la política i l'espai públic, però amb un objectiu previ per al 26J: que siguin les dones les que “facin fora el PP”.

“El 26J, les dones orgulloses, alegres, fortes, més unides que mai, al costat d'homes com Xavi Domènech, farem fora els machotes del PP”, ha proclamat l'alcaldessa de Barcelona, en resposta al portaveu del PP a Mallorca, Carles Simarro, que aquest divendres va proposar celebrar “el dia del machote”. “Ens han tractat com intruses en les institucions, però no li demanarem permís a ningú”, ha assegurat Colau.

“Creuen que ens insulten quan em diuen verdulaire o netejadora, però res d'això, sento orgull, perquè sóc una dona treballadora”, ha assenyalat la líder dels comuns, que ha dedicat bona part de la seva intervenció a recordar la trajectòria de la lluita de les dones a la ciutat de Barcelona, i com la importància d'aquesta lluita contrasta amb la manca de reconeixement que s'ha fet des de l'ajuntament de la capital catalana. “La feminització de la política no ha fet més que començar”, ha promès Colau, que ha expressat el seu “enorme orgull” per ser la primera alcaldessa dona de la ciutat de Barcelona.

“Amb la tendresa de les dones, lliures, fortes i poderoses farem fora els corruptes del PP el dia 26”, ha indicat la portaveu de Ara Madrid, Rita Maestre, que va ser condemnada per una acció feminista a la capella de la Universitat Complutense de Madrid. Maestre ha reivindicat la tasca duta a terme pels ajuntaments governats per Podem i les confluències, i especialment l'esforç per fer polítiques municipals que posessin al centre les cures.

Les cures, aquest treball que és part central de l'economia però que ha estat històricament invisibilitzat perquè s'hi han dedicat les dones, han estat molt presents durant l'acte. A elles s'ha referit Lucía Martín, per recordar que els treballs de cures, familiars, domèstics i de la salut, encara es duen a terme a Espanya per les dones en un 70%, per sobre de la mitjana europea.

I, davant la feminització de les tasques invisibles, la masculinitat de les responsabilitats polítiques i de direcció empresarial. “Per què no hi ha ni una sola dona en les direccions de les empreses de l'Ibex?”, s'ha preguntat Eugènia Palop, professora de filosofia del dret a la Universitat Carlos III de Madrid. “No és casual”, ha considerat, després de recordar els insults que han rebut les dones polítiques.

La violència contra les dones, les explícites i també les invisibles, han tingut una mica més de temps aquest dissabte a Badalona que els 22 segons que els candidats van usar per referir-se a la violència masclista en el debat a quatre. La regidora de Barcelona, Laura Pérez, s'ha referit a aquest fet, sancionant també al candidat d'Unidos Podemos a la presidència, Pablo Iglesias, per recordar-los: “Senyors candidats, la política també és de les dones”.