Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

“El Govern central vol convertir la Mesa del Parlament en un miniTribunal Constitucional”

Joan Josep Nuet al pati del Parlament

Oriol Solé Altimira

El cas Forcadell ha agafat velocitat aquesta setmana amb una nova citació judicial per a la presidenta del Parlament. A més, la magistrada Maria Eugènia Alegret ha decidit imputar al secretari tercer de la Mesa, el dirigent d'EUiA i diputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Joan Josep Nuet (Reus, 1964).

Va ser una decisió inesperada. La Fiscalia no s'havia querellat contra Nuet al valorar la seva “falta de voluntat” independentista, tot i que va votar igual que els seus companys de JxSí perquè el ple del Parlament debatés sobre el referèndum.

El diputat proclama la seva innocència i la de Forcadell. Es mostra elegant amb Alegret, amb qui va mantenir un intens intercanvi dialèctic fa uns mesos, i considera que a la magistrada li ha tocat gestionar la “contradicció” de la Fiscalia. Nuet, un dels pesos pesants del nou partit d'Ada Colau, es desmarca de la resta de l'oposició del Parlament, que ja prepara eleccions, i assegura que els comuns no treballen en un altre escenari que no sigui el del referèndum.

S'esperava ser imputat?

No. Quan la Fiscalia no em va incloure en la segona querella contra Forcadell semblava que era una decisió meditada. Tot i que és cert que en els processos polititzats com aquest s'entra o se surt de la causa en funció de l'ambient polític. Tothom està mesurant molt què fa perquè depèn de quins passos es donin es podria arribar a perdre el control dels esdeveniments.

Finalment és la magistrada instructora, Maria Eugènia Alegret, qui l'imputa. La Fiscalia no s'havia querellat tot i que havia deixat la porta a fer-ho en el futur.

La jutgessa gestiona una contradicció evident: davant del mateixos fet, la Fiscalia va adoptar dues decisions diferents. Crec que els cinc membres de la Mesa som innocents. És un atreviment dir, com diu la Fiscalia, que tramitant la resolució sobre el referèndum al debat de política general es menyspreava la Constitució. No penso que fos ni la meva voluntat ni la dels meus companys de Mesa. El tràmit va ser usual, igual que els centenars que tramitem cada setmana. No vaig veure en absolut la transcendència que li atorga la Fiscalia, que diu que vam reptar el Constitucional.

Pensa que s'ha optat per investigar-lo per les crítiques que va fer a la decisió de la Fiscalia de no incloure'l a la querella?les crítiques que va fer a la decisió de la Fiscalia de no incloure'l a la querella

És possible. La situació per jutges i fiscals és incòmoda i contradictòria i el tret els ha acabat sortint per la culata. Els arguments de la Fiscalia per no querellar-se eren un exemple objectiu de la politització del cas Forcadell.

Què li dirà a la jutgessa Alegret?

Prepararé de forma concreta el fet, però no em desdiré del fons del que vaig dir quan vaig declarar com a testimoni. Defensaré la votació de la Mesa on vam permetre la tramitació d'una resolució sobre el referèndum al ple del debat de política general.

Al juliol, va desmarcar-se de la decisió de Forcadell –per la qual també està imputada– de traslladar al ple la decisió de debatre les conclusions del procés constituent. Ara en canvi, sí que va permetre tramitar la resolució del referèndum. Què ha canviat?de traslladar al ple la decisió de debatre les conclusions del procés constituent

Són moments diferents. Hi ha la voluntat de dir que la declaració del 9-N infecta totes les decisions parlamentàries posteriors. Però les decisions són diferents. Amb una anàlisi tan expansiva com la del Constitucional sobre la sentència d'anul·lació de la declaració del 9-N, un text que també parlava de polítiques socials o de refugiats, hi ha dues alternatives: que el Parlament pràcticament no pugui reunir-se o que la Mesa tingui un secretari judicial al costat perquè li digui què pot tramitar o no. I això és inacceptable.

En el mateix debat de política general, de fet, s'aprova una resolució sobre el referèndum impulsada pel seu grup que no ha estat anul·lada.

Sí. Amb aquesta vigilància sobre el Parlament ens encaminem a una suspensió del poder legislatiu per part del poder judicial en un determinat debat d'idees. S'està establint un precedent a l'Estat espanyol en que hi ha un control sobre idees polítiques democràtiques. Que debatre idees polítiques democràtiques pugui comportar la inhabilitació o anar a la presó és molt greu, sobretot quan, com en aquest cas, s'està parlant de declaracions i de debats d'idees, no sobre lleis.

Pel Constitucional i l'advocacia de l'Estat però, sí que tot deriva de la resolució del 9-N. I fins i tot els lletrats del Parlament han avalat aquesta interpretació.fins i tot els lletrats del Parlament han avalat aquesta interpretació

El Constitucional fa una anul·lació expansiva de la resolució del 9-N, cap a altres moments i actes parlamentaris diferents. I ens diu a la Mesa que som els garants de mantenir la seva visió expansiva. Crec que la tramitació de la resolució del referèndum no tenia la voluntat de trencar la Constitució, com diu la Fiscalia.

Cinc dels vuit membres de la Mesa del Parlament estan investigats judicialment. Com afecta això a la institució?

És molt greu que, en un sistema democràtic, per facilitar un debat polític, acabis investigat. No ens hem saltat el marc constitucional que dota de mecanismes de revisió a les decisions dels poders legislatiu i executiu. Hem arribat a un punt on la qüestió ja no és sobre la constitucionalitat o no d'una iniciativa, sinó sobre si de forma prèvia la Mesa del Parlament ha de controlar la constitucionalitat de les iniciatives.

Creu que aquest intent de control anirà en augment?

El Constitucional i el Govern de l'Estat volen controlar el procés sobiranista, però el procés té un marc molt més ampli que les institucions: mobilitzacions de milions de persones, una majoria social favorable a resoldre-ho amb un referèndum... Controlar això es molt difícil. Han optat per concentrar-se en unes poques persones per intentar que siguin els caps de turc de l'operatiu. Ara li ha tocat a la Mesa del Parlament, abans als condemnats pel 9-N i potser en el futur a l'actual Govern. Anar més enllà és molt difícil. Esperen que, amb aquestes accions exemplificants, els que puguin venir després s'espantin i s'ho repensin.

Com a membre de la Mesa, se sent limitat en l'exercici de les seves funcions?

Em sento vigilat, és un realitat, però el nivell de convicció amb les idees que tinc és potent i no hi renunciaré. Si comencéssim a renunciar a les nostres idees per autocensura, on arribaríem? Les idees han de ser lliures i s'han de poder seguir expressant al Parlament.

Creu que el Parlament i la Mesa tornaran a estar en el punt de mira de la Justícia en els pròxims mesos? 

La voluntat del Govern central és convertir la Mesa del Parlament en un miniTribunal Constitucional. Però no ho permetrem. Si ho féssim ens equivocaríem. Igual que crec que no hi ha voluntat de trencar la Constitució, sí que crec que es vol qüestionar l'ordre establert. Nosaltres ho portem al programa electoral quan diem que volem un procés constituent que repensi tota l'estructura jurídica del país. Volem fer canvis profunds i radicals, i evidentment no renunciarem a fer-los.

La CUP ha demanat que CSQP es sumi a la via unilateral després de la seva imputació. Què li respon?

Crec que aquest tipus de debats estan molt impregnats de partidisme. No vull entrar en el debat sobre referèndum unilateral o pactat perquè crec que no ajuda al bloc del referèndum. Prefereixo referir-me sempre al referèndum com a efectiu i vinculant. Són conceptes suficientment potents per parlar del referèndum i ajuden a tenir més transversalitat i a mantenir la majoria del 80% favorable al referèndum.

Aquesta setmana ha estat escollit secretari  del nou partit dels 'comuns'. Treballen en un escenari de referèndum o d'eleccions?

Treballem amb l'escenari referèndum. Algun dia o altre hi acabarà havent eleccions, però seria un error passar la pantalla del referèndum per col·locar-nos en una mentalitat de precampanya. La pantalla del referèndum és viva i li dediquem tota l'energia sense partidisme ni electoralisme. L'hem defensat quan ningú se'l creia.

Al setembre hi haurà referèndum o serà un nou 9-N?

No m'imagino un escenari sense referèndum. L'hem d'aconseguir, tenim dret a fer-lo i hi creu una majoria dels ciutadans.

També en un referèndum convocat des de les institucions catalanes sense acord amb l'Estat?

El referèndum l'han de convocar les institucions catalanes. Amb l'Estat hem de dialogar i és una pantalla que encara no hem passat tot i que evidentment és difícil. L'escenari d'acord i de diàleg amb l'Estat i de la via escocesa no s'ha d'abandonar. El PP dirà que no, però nosaltres no hi hem de renunciar. Conec a moltíssima gent de l'Estat, en especial molta gent jove, que vol un referèndum acordat mútuament i això té un potencial al qual no renunciarem.

Etiquetas
stats