És un fet que a l'hora de nomenar càrrecs públics les dones estan en segon pla. Algunes veus han criticat la poca presència de dones en el nou govern de Carles Puigdemont i Junts pel Sí al capdavant de la Generalitat, però també és un fet que amb tan sols cinc dones, serà l'executiu més paritari de la història de Catalunya. No obstant això, el que és un avanç en el context català, està lluny d'altres governs autonòmics: és el quart menys paritari d'entre totes les comunitats autònomes.
El president torna a ser un home i la vicepresidència, que en els dos governs d'Artur Mas havia estat ocupada per dones, torna a recaure en un home, Oriol Junqueras. Neus Munté, fins ara vicepresidenta, segueix sent no obstant això la portaveu del Govern, i dirigeix una de les tres grans àrees del govern. Meritxell Borràs serà consellera de Governació, Meritxell Ruiz, d'Ensenyament, Meritxell Serret d'Agricultura i Dolors Bassa de Benestar, Treball i Famílies.
Amb cinc dones, l'executiu de Puigdemont tindrà tantes consellers com el de Pasqual Maragall, però llavors hi havia 20 carteres (i per tant representaven un 24%) i ara només 13, de manera que les dones representen un 36% del Govern. En els executius d'Artur Mas, tot i els diversos canvis des de 2010, les dones sempre havien representat un 23%. El seu predecessor, el socialista José Montilla, havia tingut el Govern més paritari fins al moment, amb un 25% de dones.
Fins a l'arribada del Tripartit en 2003 la presència de dones en els governs de la Generalitat havia crescut molt lentament. No va ser fins l'any 1992 quan Jordi Pujol va incorporar a la primera dona al capdavant d'una conselleria. En un canvi que va arribar al cap d'uns mesos de legislatura, va incorporar a Maria Eugènia Cuenca al capdavant de Governació. Fins a les eleccions de 1999 el nombre de consellers no va passar d'una a tres.
El quart menys paritari d'Espanya
Malgrat ser el Govern més paritari de la Generalitat des de la restauració de la democràcia, l'executiu de Puigdemont està a la cua en igualtat respecte els governs de les altres comunitats autònomes. Només els governs de la Comunitat de Madrid (25%), la Rioja (33%) i Cantàbria (22%) tenen una proporció de dones menor que el govern català, que és del 36%.
Per contra, els executius de Múrcia, Canàries i Castella i Lleó compten amb més dones que homes, mentre que els del País Valencià, Extremadura i Navarra són totalment paritaris. A la resta de governs regionals, hi ha un, dos o tres homes més que dones. El Govern encapçalat per Mariano Rajoy té un 28% de dones.
No obstant això, en els segons nivells de govern, és a dir, les secretaries i direccions generals, domina la presència masculina en la majoria d'autonomies. El Govern sembla seguir la mateixa línia, almenys pels nomenaments que s'han conegut aquest dimecres. El nou vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha escollit, de moment, homes per al nucli de la conselleria: el dirigent d'ERC, Lluís Salvadó, serà el secretari d'Hisenda del Govern, mentre que Pere Aragonès serà el secretari d'Economia.
La CUP es converteix en el grup amb més dones
La CUP, que es presentava amb llistes cremallera, va començar la legislatura sent el grup parlamentari menys paritari, amb tan sols tres dones de deu representants. No obstant això, les substitutes dels dimissionaris Antonio Baños i Ramon Usall (diputat per Lleida) i Josep Manel Busqueta i Julià de Jòdar (que han renunciat fruit de l'acord d'estabilitat amb JxSí) han convertit la CUP en el grup amb més dones representades . Així, amb l'entrada de Mireia Vehí, Mireia Boya i Pilar Castillejo (aquesta última encara per confirmar), la CUP tindrà sis diputades d'un total de 10 representants, convertint-se en el grup amb una major proporció de dones.
El Parlament de la XI legislatura va començar només amb 52 diputades, un 38% del total. Els canvis en el grup parlamentari de la CUP, sumades a les baixes de dos diputats del PP i Catalunya Sí que és Pot (substituïts per Fernando Sánchez Costa i Hortènsia Grau, respectivament), han elevat a 56 el nombre de diputades, un 41% del total.
La composició definitiva del Parlament encara està pendent d'alguns canvis. El diputat de Ciutadans Fran Hervías (Ciutadans) va presentar aquest dimarts la renuncia a la seva acta de diputat en haver aconseguit un escó al Congrés. També podrien renunciar alguns diputats de JxSí que seran consellers de la Generalitat.