Les 46 reclamacions que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va portar davant del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, creixen només dos dies després de la seva primera trobada a la Moncloa. El Consell de Ministres d'aquest divendres ha decidit impugnar davant del Tribunal Constitucional tres lleis catalanes: la de l'impost sobre els habitatges buits, la dels governs locals i la llei d'igualtat entre dona i home. Amb les últimes tres recorregudes, ja són 30 les lleis catalanes que el Govern de Rajoy ha portat davant el Constitucional.
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha anunciat la impugnació de les tres lleis, dues d'elles en considerar que hi ha hagut una invasió competencial des de la Generalitat. Catalá ha tret ferro a la decisió, circumscrivint a “l'exercici normal de l'Administració” quan entén que hi ha un conflicte de competències, com és el cas de la llei d'igualtat i de la de governs locals. Com és costum de l'Executiu central, també ha reclamat la suspensió de les normes, de manera que queden sense validesa fins que el tribunal es pronunciï.
En el cas de la llei catalana sobre habitatges buits, el Govern considera que duplica un gravamen que ja existeix actualment i per la qual s'imposen recàrrecs de fins al 50% de l'IBI. Aquesta norma, la 14/2015, havia estat assenyalada pel Govern en els últims dies com una de les que estaven en perill de ser suspeses. Segons va explicar la setmana passada la consellera d'Habitatge, Meritxell Borràs, la llei havia permès recaptar 11,3 milions d'euros, quantitat que li permetrà adquirir 260 pisos per destinar-los a lloguer social.
El Govern de Rajoy no ha recorregut però la llei contra la pobresa energètica i els desnonaments, sorgida de la ILP de la PAH, una suspensió sobre la qual les entitats socials havien alertat. El Govern central tenia previst portar la llei 24/2015 davant el Constitucional, però finalment va canviar de criteri aquest dijous, després d'una intensa campanya de pressió de la PAH als grups parlamentaris tant del Congrés dels Diputats com del Parlament català. Així, la 24/2015 aguanta una setmana més, tot i que el Govern encara té de termini fins al 5 de maig per recórrer-la, per la qual cosa encara podria fer-ho en el Consell de Ministres del proper divendres.