La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

Marató musical per la llibertat d'expressió a Badalona: “No callarem!”

El passat 22 de febrer l'Audiència Nacional condemnava a tres anys i mig de presó el raper Valtonyc per una cançó sobre el rei Joan Carles. Al jove mallorquí se li imputaven delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces. Dies abans, el Suprem condemnava a César Strawberry a un any de presó per una sèrie de tuits en els quals ironitzava amb la tornada dels GRAPO i d'ETA.

Els dos episodis han dolgut entre els defensors dels drets humans (“casos com el de Strawberry són una aberració jurídica”, apuntava l'advocada Laia Serra), però també entre els seus companys de gremi.

Com a mostra, un botó: una quarantena d'artistes del més divers pelatge han organitzat una marató musical sota el nom No Callarem, que s'anuncia a les xarxes amb l'etiqueta “Demà pots ser tu”. “Se'ns està coartant amb mètodes obvis i maldestres, i s'està promovent un costum de denúncies preocupant”, diu Adriano Galante, músic de Seward i organitzador de la cita.

La proposta va néixer després de veure com altres iniciatives, experiències recents com el macroconcert pels refugiats Casa Nostra Casa Vostra, conjuminaven a artistes i públic. “Sí ens solidaritzem amb els de fora, per què no amb un atac com aquest als nostres drets?”, explica Galante. El de No Callarem serà el primer gran concert contra les polítiques del PP des de que tingués lloc a Madrid el 2003 un de similar contra la guerra de l'Iraq (No en el nostre nom).

Segons apunta la plataforma, aquest no és un esdeveniment sectorial, ja que la persecució de la llibertat d'expressió llasta “periodistes silenciats, artistes censurades, músics prohibits, bandes vetades, ciutadanes jutjades, raperes perseguides, tuiters represos, humoristes amenaçats o activistes assetjades”. El col·lectiu vol donar suport amb aquesta marató musical altres retallades de la llibertat d'expressió com les que consideren han patit recentment els artistes del grup Titelles des de baix o la jove Cassandra Vera, condemnada a un any de presó.

El concert solidari d'aquest diumenge a Badalona, al Parc del Gran Sol de Llefià, té un doble objectiu: servirà per fer soroll sobre l'“amenaça constant que suposa l'actual interpretació de la llei contra la llibertat d'expressió” –explica Galante– i també per sufragar part dels costos que enfronta ara el músic Josep Valtonyc.

Volen ajudar-lo en la seva costosa defensa i, al seu torn –amb vocació que la base col·lectiva creixi– la plataforma No Callarem ha obert un procés de  micromecenatge per pagar el dispositiu que suposarà el més de mig dia de concerts ininterromputs d'aquest diumenge. De moment ja hi ha més de 170 cofinançadors de la cita.

Com recorda Adriano, també membre de l'Unió Estatal de Músics, Intèrprets i Compositores (una de les moltes plataformes que ajudat en l'organització de l'esdeveniment, a més de l'Ateneu de 9 Barris o la Coordinadora Obrera Sindical), els episodis de Strawberry i Valtonyc són només alguns dels diferents atacs a la llibertat d'expressió que s'estan produint en els últims temps.

Hi ha altres que esperen torn per passar per la justícia, el cas del duo Ayax y Prok o del col·lectiu La Insurrección. També un altre raper s'enfronta pena de presó: el MC lleidatà Pablo Hasél, amb set anys de presó. No són els únics casos de cohibició de la llibertat d'expressió: fa pràcticament dos anys, l'Ajuntament de Madrid prohibia un concert del grup basc Soziedad Alkoholika amb només una setmana d'advertència.

És per això que, més un esdeveniment aïllat de recollida de fons i recerca de conscienciació, No Callarem pretén esdevenir una plataforma estable, un col·lectiu que defensi els drets fonamentals dels artistes a l'hora de fer la seva feina –ficar el dit a la nafra– sense pressions. Amb aquest objectiu, ja hi ha diferents assemblees en altres ciutats de l'Estat que també impulsessin els seus propis concerts.

Per començar, aquest diumenge proposen un acte que involucrarà fins a 40 artistes: Txarango, Albert Pla, Mishima, Za!, KOP, Ovidi3 amb Fermin Muguruza o el mateix Valtonyc. “Hem hagut de deixar fora a gent per l'allau de peticions, això ja és un preciós monstre!”, reconeix Galante. De fet, n'hi ha que no podran pujar a l'escenari però també han volgut compartir la causa amb unes paraules de suport.

A Badalona s'espera la circulació de més de 2.000 persones. Hi haurà activitats paral·leles, i fins i tot paella popular. Però el més important, la música sonarà durant més de 12 hores (de 11h a 22h); tot amb la idea a la recambra que el crit per la llibertat d'expressió d'aquest diumenge perduri en el temps, més enllà dels acords.