El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha presentat aquest dilluns a Barcelona el pacte entre el seu partit i ICV-EUiA per concórrer junts a les eleccions generals, on els diputats d'aquesta aliança tindran un grup propi. El líder de Podem ha assenyalat aquest acord com l'aspiració plurinacional del seu partit, tot i que ha rebaixat les aspiracions contingudes en el manifest que 'Catalunya, Sí que es pot' va presentar el diumenge, on defensava un procés constituent català “no subordinat”. “Ens comprometem a respectar la voluntat democràtica del Parlament, però haurem de buscar com encaixar-lo en el marc institucional espanyol”, ha explicat Iglesias.
Segons ha remarcat, el seu partit sempre ha estat “clar en la defensa del dret a decidir, però també sincer”, recordant que l'arquitectura constitucional espanyola no permet la sobirania de Catalunya. En vista d'això, el líder de Podem ha vinculat la possibilitat d'obrir un procés constituent català al canvi constitucional que el seu partit defensa, i s'ha tornat a reafirmar en què una eventual declaració unilateral d'independència quedaria en mans dels tribunals i no de les institucions polítiques.
Per la seva banda, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha insistit que cal “sumar per multiplicar”. I ha parlat de dos actors, d'una banda Podem, i per un altre de la confluència en el marc del Catalunya sí que es pot, per construir una opció guanyadora, a imatge i semblança del que va passar, va dir, a Barcelona amb la llista liderada per Ada Colau.
Per a Herrera, les eleccions del 27-S Podem-Catalunya, sí que es pot, serviran per “parlar de tot allò del qual Mas no vol parlar”. I ha posat els exemples de “corrupció, privatitzacions i retallades en Sanitat i Educació”. A més, Herrera ha recordat que la llista unitària per la independència no amaga la “veritable cara de Mas”, on va citar la sintonia amb el PP, en casos com la Llei d'Estabilitat Pressupostària o la reforma laboral, on Rajoy i Mas van coincidir.
La secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, ha estat qui, en primera instància, ha anunciat que hi haurà grup propi al Congrés i ha volgut remarcar que la seva formació està “prioritzant” pactes en territoris amb identitat nacional. “Llocs com Illes, el País Basc, Galícia, i Catalunya són una prioritat per a nosaltres”, va dir la també secretària de plurinacionalitat Podem.
En quina posició queda IU en l'acord?
Un dels interrogats és que passarà amb el paper d'IU en aquest grup propi que s'ha confirmat avui. Sobretot després que el candidat a la presidència d'IU, Alberto Garzón, hagi qüestionat en una entrevista a aquest mitjà “l'estratègia selectiva” que, segons ell, persegueix Iglesias a Catalunya.
Preguntat per aquesta qüestió, Joan Josep Nuet no ha aclarit en quin punt està ara la possibilitat de sumar els seus tradicionals socis estatals a l'acord: “Això és Catalunya i Catalunya no existeix IU, sinó EUiA, que tenim molt clar que aquest és el camí”, ha dic Nuet, que aquest matí ha compartit una reunió amb la direcció estatal d'IU. Sobre la trobada, Nuet s'ha limitat assegurar que “la gent d'IU està molt contenta del que ha passat avui”, sense fer en cap moment referència a l'actitud de Podem amb IU.
En aquest sentit, també ha parlat el coordinador general d'ICV, Joan Herrera: “Per fer el gir amb l'Estat, estem amb els actors que ho poden fer”, ha dit. Unes paraules que donen a entendre que per a la coalició ecosocialista, ara per ara, Podem és l'opció prioritària per obtenir un bon resultat a Catalunya i a les generals.
Altres fonts del partit, expliquen a aquest mitjà que la intenció és que, a partir d'ara, tant ICV com EUiA, treballin per “sumar contra més actors millor” a l'acord, entre ells IU. Les mateixes fonts indiquen, però, que ha de ser IU qui acabi decidint com es presenta “si amb Podem o sense ell”, una cosa que Garzón ja ha dit en diverses ocasions i, també, en l'entrevista esmentada: “només junts podem vèncer al bipartidisme”.
A l'acte també han participat el regidor de Gràcia, Raimundo Viejo, membre de Podem, així com alguns representants de la societat civil catalana, com el president de la FAVB, Lluís Rabell, el portaveu del Moviment Laic i Progressista (MLP) Pau Gonzalez i l'escriptora, Gemma Lienas. Tots han coincidit a valorar l'èxit de Barcelona en comú com a demostració que “sí que es pot”.