El Parlament dóna llum verda als Mossos per disparar pistoles elèctriques
La comissió d'Interior del Parlament ha donat llum verda aquest dimecres als Mossos d'Esquadra per disparar pistoles elèctriques, també conegudes com Taser pel nom d'una de les empreses que les comercialitza. A l'espera que la conselleria d'Interior redacti el reglament que definirà el seu ús, Junts pel Sí, el PP i Ciutadans han avalat que la descàrrega elèctrica d'una Taser pugui substituir la reducció cos a cos. El partit taronja s'ha sumat a la majoria de punts proposats per JxSí i PP per permetre un ús ampli de les pistoles Taser, també en aquells supòsits vetats per l'ONU o el Consell d'Europa.
Així, JxSí, PP i Ciutadans han donat el seu vist i plau a que els Mossos puguin disparar Taser per reduir persones intoxicades per l'alcohol o altres drogues així com contra malalts mentals. Si Interior segueix les recomanacions dels partits favorables a les Taser, podran utilitzar-les els caps de torn de les unitats de seguretat ciutadana de les comissaries i els caps d'operatiu d'antiavalots i de custòdia de detinguts.
Els quatre mesos de debat parlamentari han acabat avalant un ús poc restrictiu de les Taser, malgrat l'oposició de Catalunya Sí Que es Pot i la CUP. Els partidaris de les pistoles elèctriques no han seguit diverses de les recomanacions del Comitè contra la Tortura de les Nacions Unides de l'ONU o el Consell d'Europa.
Els organismes internacionals de drets humans remarquen que “en cap cas” cal emprar les Taser en espais de privació de llibertat com a presons i comissaries. Tampoc per fer complir una ordre o efectuar una detenció o contra persones alterades. Malgrat que alguns grups ho han intentat, la Cambra catalana ha acabat per fer cas omís d'aquestes recomanacions.
En aquest sentit, Junts pel Sí, Ciutadans i el PP també han unit els seus vots per tombar una conclusió del PSC que demanava prohibir l'ús de les Taser en els supòsits que veta l'ONU i el Consell d'Europa. “La pistola elèctrica no pot substituir l'ús de la força física, sinó a l'arma de foc”, ha recalcat el diputat del PSC, Carles Castillo.
Els partidaris dels DDHH, decebuts amb ERC
Malgrat que ERC es va adherir a la campanya en contra de l'ús de les pistoles elèctriques, els diputats republicans han votat a favor d'un ús ampli de les Taser. En aquest sentit, el portaveu de la plataforma Stop Taser, Andrés García Berrio, ha retret a ERC “que hagi votat tot el que han proposat Convergència, el PP i Ciutadans”, més després del paper actiu dels republicans en la defensa dels Drets Humans durant la passada legislatura.
“Avui és un dia trist per als Drets Humans a Catalunya”, ha lamentat García Berrio, que també s'ha mostrat decebut perquè JxSí s'hagi unit a PP i Ciutadans per vetar la creació d'un organisme independent de control i seguiment de les actuacions dels Mossos d'Esquadra que vulnerin els Drets Humans.
Tal com es va posar de manifest quan van lliurar les seves conclusions, només la CUP i Catalunya Sí que es Pot han votat en contra de les Taser. “Aquesta Cambra avui avala que l'excepcionalitat es faci norma”, ha afirmat la diputada de la CUP-CC, Mireia Vehí, que ha valorat que les pistoles elèctriques “no solucionen, sinó que empitjoren” els problemes d'aplicació del protocol de reduccions o de posterior avaluació de les actuacions policials. “Les Taser no són necessàries si volem una policia avançada i un nou model policial”, ha conclòs el parlamentari de CSQP, Joan Giner.
Per la seva banda, el diputat del PP, Alberto Villagrasa, ha lamentat que els grups no hagin volgut estendre l'ús de les Tàser entre més agents del cos (no només als caps de comissaria). Així mateix, ha dubtat de les organitzacions de drets humans que han relatat centenars de víctimes mortals per tret de Taser. “L'afectació a la salut de les persones és mínima”, ha afirmat.
Les pistoles elèctriques són armes paralitzants que poden emprar-se en contacte directe sobre el cos o mitjançant el llançament a una distància de 6-7 metres de dos dards. L'arma realitza una descàrrega de 50.000 volts de baix amperatge per atacar el sistema neuromuscular central i causar un col·lapse general momentani. La Mesa i la Junta de Portaveus decidiran en la seva pròxima reunió si les conclusions que s'han aprovat aquest dimecres també es votaran en algun dels dos plens que queden abans que finalitzi el període de sessions.