Per què és difícil que tornin les curses de braus a Catalunya malgrat la sentència del Constitucional
El Tribunal Consitucional ha anul·lat la prohibició de les curses de braus que va aprovar el Parlament de Catalunya el 2010. Més de sis anys després, i gràcies al recurs que va interposar el Partit Popular, l'Alt Tribunal corregeix no només la decisió d'una cambra autonòmica, sinó la de les 127.500 persones que van signar la Iniciativa Legislativa Popular que va permetre tramitar al Parlament la supressió dels toros. Amb tot, la sentència del Constitucional difícilment alterarà la nul·la presència de curses de braus a Catalunya des de 2011. Hi ha diversos motius, des de la regulació anterior i posterior a la ILP en favor dels drets dels animals a la poca rendibilitat econòmica de les curses de braus a Catalunya.
Per parts. L'única plaça que podria acollir una cursa de braus a Catalunya és la Monumental de Barcelona. La resta de places de diverses ciutats catalanes no estan en condicions, ja que des de la prohibició es van reformar i van deixar de comptar amb infermeria o estables pels animals. No obstant això, la capital catalana té a la seva disposició diverses traves administratives per impedir que tornin les curses de braus, assenyalen fonts municipals.
En concret, l'ordenança municipal d'animals de 2014 de la capital catalana prohibeix tant les 'corrides' com qualsevol “espectacle” amb toros que inclogui la mort de l'animal. Així mateix, veta els “espectacles taurins de qualsevol modalitat que tinguin” dins o fora de les places de toros i la seva simulació “sigui quina sigui la seva finalitat”. L'ordenança va plasmar l'esperit de la declaració municipal aprovada 10 anys abans, quan el ple va acordar declarar Barcelona “ciutat antitaurina i contrària a la celebració de curses de braus”.
Aquest diari es va posar en contacte amb el Grup Balañà, propietari de la plaça de toros Monumental de Barcelona, fa uns dies per conèixer els seus plans en cas que el Constitucional tombés la prohibició dels toros, però l'empresa va declinar fer declaracions.
¿I celebrar una 'corrida' de toros a una plaça desmuntable? Tampoc seria possible amb la llei a la mà. I és que set anys abans que s'aprovés la ILP, la llei de seguretat pública de Catalunya va prohibir les places portàtils per celebrar curses de braus no tant per pressió animalista sinó per motius de seguretat ciutadana.
D'altra banda, els empresaris taurins ja tenien un altre problema abans que el Parlament prohibís els toros: la poca rendibilitat de les corrides. En els últims anys abans de la prohibició, no s'omplien ni la meitat de les grades de la Monumental, i molts espectadors eren turistes. Un altre dels casos que expliquen el declivi taurí a Catalunya és el de Tarragona. Fonts coneixedores del cas expliquen que els empresaris taurins van acabar renunciant a organitzar curses a la plaça de toros de Tarragona perquè no els sortia rendible.
A més, un cop el Parlament les va prohibir, la Diputació, propietària de la plaça, va reformar el recinte i va eliminar totes les estances necessàries per llei per a organitzar curses: infermeria, corrals, etc. Ara la plaça és famosa per organitzar el concurs de castellers de Catalunya i, encara que volgués algun empresari, no podria acollir cap toro.
Un cas similar és el d'Olot, una altra població catalana de tradició taurina. Fa més d'un any que a la plaça de toros de la ciutat es va celebrar l'últim correbous. Des de llavors el recinte només acull concursos de sardanes i concerts. A més, la ciutat ha avançat en els drets dels toros: el passat mes de juny un 60% dels seus habitants van votar a favor de suprimir els correbous, decisió que el consistori va anunciar que assumiria.
Per si fos poc amb les ordenances municipals i les lleis autonòmiques, tant l'Ajuntament de Barcelona com el Govern de la Generalitat han manifestat, fins i tot abans de la decisió definitiva del Constitucional, la seva negativa a que les curses de braus tornin a Catalunya. Abans de conèixer la decisió del TC, la portaveu de l'Executiu, Neus Munté, va assegurar que el Govern “només acatarà la decisió que al seu dia va prendre Parlament de Catalunya”, és a dir, la prohibició de les corrides. “El TC es desqualifica a l'anar contra una llei que és fruit d'una ILP que va superar amb escreix la recollida de signatures. Sembla que sempre vulgui anar contra la democràcia”, valora la diputada de Catalunya Sí que es Pot, Hortènsia Grau. Fora de les institucions, el col·lectiu animalista ha anunciat que portarà a Europa la decisió del Constitucional.