La invisibilització del racisme es manté. Aquesta és una de les principals conclusions del vuitè informe sobre l'Estat del Racisme a Catalunya, publicat aquest dimarts per l'entitat SOS Racisme Catalunya amb dades del 2016. L'estudi destaca que un 34% de les persones que van patir racisme en territori català l'any passat, no ho van denunciar. Més de la meitat no ho va fer per “desconfiança en el sistema”, “por” o “normalització dels casos de discriminació”.
D'aquesta manera, el percentatge de persones que no van denunciar davant d'una situació de racisme a Catalunya s'ha mantingut en els últims anys en prop d'un terç dels casos gestionats per SOS Racisme. Si bé el 2014 van ser un 34%, mateixa xifra que aquest any, la dada va escalar fins al 42% el 2015.
La creença que denunciar és inútil segueix fent efecte en les víctimes de racisme. “No servirà de res”, és la resposta que més troben els treballadors del Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAID), segons recull el mateix informe de SOS Racisme.
L'entitat destaca a més que, el fet que “no hi hagi reconeixement social ni penal de les situacions de racisme com a vulneració de drets”, fa que les víctimes es facin enrere a l'hora d'interposar una denúncia, un cop comuniquen el cas al SAID. L'entitat lamenta també que la despenalització –a causa de la reforma del Codi Penal del PP– d'insults i injúries també hagi creat un buit de denúncia en aquestes tipologies de discriminació.
Són precisament els casos d'insults i injúries els que més associem al dia a dia. Encara que l'informe analitza que el 59% de les discriminacions racistes se segueix donant en àmbits quotidians: en el laboral (14% dels casos), en l'accés a drets socials (14%) o també en l'accés a serveis privats (15 %).
L'informe sobre l'Estat del Racisme a Catalunya de SOS Racisme, una eina per a “la lluita antiracista”, anirà aquest any acompanyat d'una campanya (“In visibles”), a més d'una taula amb deu veus expertes –Pape Diop, del Sindicat Popular de Venedors ambulants; Najat Azzouzi, membre de Musulmans contra la Islamofòbia; o Adama Boiro, mediadora comunitària– en discriminacions i una concentració a les 20h d'aquest dimarts a la Plaça Sant Jaume de Barcelona sota el lema “Ens rebenta el racisme”.
La policia, protagonista dels casos de racisme
Un any més, l'apartat de casos d'agressions o abusos dels cossos policials segueix sent el més nombrós. Malgrat un lleuger descens, d'un 35% passen a un 31% (respecte a 2015), la policia protagonitza per vuitè any consecutiu els casos de discriminació racista. Fins a 80 en un any; un 26% d'aquests casos mai es van denunciar.
L'informe fa especial èmfasi en la incidència del racisme sobre el col·lectiu de venedors ambulants, que afligeix especialment l'activitat de la Guàrdia Urbana, que registra el 44% dels casos de racisme dels cossos policials catalans. En relació a la policia, SOS Racisme critica la impunitat policial dels cossos de seguretat i també la poca independència de la justícia. “Els jutges atribueixen principi de veracitat a la policia i posen en dubte la versió de la víctima”.