La plaça de Tetuan de Barcelona s’està quedant sense les seves emblemàtiques palmeres canàries. El culpable és el morrut roig, una mena d’escarabat que s’alimenta de la saba de l’arbre i que, degut a la seva voracitat, ha infectat més de la meitat de les palmeres que formen part dels Jardins del Doctor Robert i n’amenaça la resta. La plaga es va detectar el mes de novembre passat i quatre mesos després la visió de la plaça amb les palmeres escapçades és impactant.
De les 25 palmeres canàries existents, algunes amb una alçada que supera els deu metres, 14 han patit els estralls del morrut roig, sobretot les que es troben situades a la banda mar de la plaça. De moment resisteixen millor les de la banda muntanya,més allunyades del focus d’infestació inicial, però algunes ja presenten els símptomes típics de la malaltia amb fulles seques i massa obertes. L’Ajuntament de Barcelona ha hagut d’aplicar un tractament fitosanitari a 13 exemplars. D’aquests, quatre estan rebrotant i un ha hagut de ser talat.
El morrut roig, originari del sud-est asiàtic i de la Polinèsia, és un vell conegut dels espais verds de Barcelona. Dinou anys després de la seva primera detecció a Màlaga i Granada, i catorze de la seva arribada a Catalunya, l’avenç d’aquest insecte és imparable i les inversions dels municipis catalans en tractaments fitosanitaris per eradicar-lo superen els 1,2 milions d’euros anuals i no sempre són exitosos.
La femella pon entre 300 i 400 ous a la part tendra del tronc de la palmera i les larves s’alimenten de la saba i la fibra de l’interior durant l’estiu fins que es converteixen en escarabats adults. Es desplacen a altres palmeres volant o enfilant-se pel tronc ila detecció visual dels arbres malalts s’acostuma a fer cap a la tardor.
Situada a la confluènciade la Gran Via amb el Passeig de Sant Joan, la plaça de Tetuanés un dels espais de la dreta de l’Eixample més utilitzats pels veïns. A banda de ser una zona verda enmig de dues artèries molt transitades, ofereix una zona de jocs infantils i és un lloc habitual per passejar-hi els gossos. Després d’anys d’oblit i degradació, el consistori barceloní es va gastar 190.000 euros per remodelar l’espai el 2013.
A la plaça s’hi pot trobar la font de la Sardana, de Frederic Marès, i el monument al Doctor Robert, de Josep Llimona. El seu nom rememora el paper dels voluntaris catalans en la batalla de Tetuan i cada vegada són més les veus que reclamen a l’Ajuntament de Barcelona que li canviï el nom.