La portada de mañana
Acceder
La unión de la izquierda gana las elecciones y frena a la extrema derecha
Qué hace un anillo infantil en el baño de un campo de concentración franquista
OPINIÓN | 'Fin a la fatalidad del triunfo de la extrema derecha', por Pérez Royo

Podem relega Fachin al número 5 de Catalunya Sí Que Es Pot tot i haver-ne guanyat les primàries

Va ser el gran fitxatge de Podem per a les eleccions del Parlament català, quan la formació encara es plantejava acudir en solitari, però el pacte del seu partit amb Iniciativa per formar 'Catalunya Sí Que Es Pot' l'ha acabat desplaçant fins al número 5 a la llista per Barcelona. Albano Dante Fachin, periodista i activista contra la corrupció sanitària i que va obtenir el 64% de suports a les primàries de Podem per triar cap de llista, anirà finalment per darrere del candidat d'Iniciativa i de la seva companya a les primàries, Àngels Martínez Castells, després que Podem hagi promogut al número 2 a l'escriptora Gemma Lienas.

La correcció de gènere va ser el primer factor que va fer que, a l'hora d'introduir el seu nom a la llista, per davant de Fachin passés Àngels Martínez Castells, qui era la segona candidata de Podem segons els resultats de les primàries. Els primers candidats de la resta de partits, a més de l'independent que lidera la llista, són tots homes, per la qual cosa es necessitava aplicar correcció de gènere per formar una llista paritària. Podem es va oferir llavors a canviar l'ordre dels seus candidats per facilitar la llista cremallera amb paritat de gènere.

El segon descens de llocs de Fachin ha tingut lloc aquest dijous, quan Podem ha proposat a la independent Gemma Lienas per davant dels seus propis candidats sortits de les primàries. Lienas ocuparà el número dos de la llista per Barcelona de 'Catalunya Sí Que Es Pot', un lloc que, segons havien negociat els partits, quedava reservat per a Podem. Amb la promoció de Lienas, Àngels Martínez Castells, molt propera a Fachin, també perd el lloc que li correspondria per primàries, quedant l'anomenat “Equip Albano” en els llocs 4, 5 i següents.

Podem entén la proposta de Lienas com un gest de “responsabilitat” amb l'objectiu de fer la llista “el més ciutadana possible”. Lienas és, a més, una persona pròxima a Lluís Rabell, i Catalunya Sí Que Es Pot considera que tots dos podrien representar un bon tàndem i trencar la imatge partidista que la candidatura estava prenent.

ICV es fa amb més caps de llistes

Les negociacions entre partits, que continuen aquest mes d'agost, estan sent especialment profitoses per a Iniciativa, que ha acabat fent-se amb diversos dels llocs de visibilitat no copats per independents. De les files d'ICV sortiran tant el cap de llista de Lleida, que ostentarà la diputada del corrent independentista Sara Vilà, com el primer per Girona, el també diputat Marc Vidal.

Podem aportarà el cap de llista a la circumscripció de Tarragona, tot i que encara no està clar qui serà l'elegit, després que la candidata Tamara Ruíz dimitís aquesta setmana, després de veure's implicada en un assumpte d'irregularitats en les primàries que estan en mans de la Comissió de Garanties de Podem a nivell estatal.

Finalment, respecte a la llista de Barcelona, el candidat d'ICV Joan Coscubiela queda en el número 3 però, segons el pacte entre les formacions, l'exdiputat al Congrés serà el portaveu oficial del grup, encara que segons ha pogut saber Catalunya Plural, la posició serà a la pràctica compartida amb Podem. A més del primer lloc dels partits i de la tasca de portaveu, ICV-EUiA tindria 7 candidats entre els 20 primers, un menys que Podem. EUiA en tindria dos, probablement el secretari general Joan Josep Nuet, i, a més de Rabell, hi hauria mitja dotzena d'independents, lligats a les candidatures municipalistes.

Problemes per trobar candidats

Després de l'aparent debilitat de Podem per portar la veu cantant en la confecció de llistes de Catalunya Sí Que Es Pot es troben les dificultats que el partit lila ha tingut per trobar candidats per la manca d'un aparell de partit, cosa que sí tenen la resta de socis. Com ja va passar amb el número u de la candidatura, que va ser proposat a diferents persones fins a trobar Lluís Rabell, la direcció de Podem ha hagut d'anar a buscar a persones per engrossir les seves llistes, com és el cas de la pròpia Àngels Martínez Castells, afiliada a EUiA i que va entrar de la mà d'Albano Dante Fachin.

ICV ha pogut fer valer la seva estructura territorial per guanyar pes específic, sobretot a les províncies de Lleida i Girona, on la formació ecosocialista té més implantació que Podem. L'elecció de Sara Vilà com a número u de Lleida és, a més, una picada d'ullet d'Iniciativa a la seva ala independentista, en unes eleccions en què el debat nacional estarà molt present. Així, malgrat que Podem partia amb avantatge en les enquestes respecte a ICV-EUiA, finalment els llocs de sortida han quedat repartits gairebé al 50%.

Les llistes definitives de les quatre circumscripcions han acabat de tancar-se en els últims dies i, segons fonts de la candidatura, seran validades internament per cadascuna de les formacions, un procés que s'iniciarà la setmana que ve, a només un mes de l'inici de la campanya.