Puigdemont: “No podré acceptar de cap manera una suspensió de les meves atribucions”

EUROPA PRESS

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha rebutjat la possibilitat que pugui ser inhabilitat pel seu paper en la preparació del referèndum de l'1 d'octubre: “No podré acceptar de cap manera una suspensió de les meves atribucions”.

“Les circumstàncies en què un deixa de ser president de la Generalitat les regula l'Estatut, així que ens hauríem de plantar davant d'una suspensió d'aquest tipus”, ha assegurat en una entrevista publicada aquest diumenge per 'La Vanguardia' on ha explicat que el Govern preveu qualsevol supòsit, també l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, tot i que descarta que això solucioni el conflicte entre la Generalitat i l'Estat.

Puigdemont ha assegurat que l'1-O es votarà i que hi haurà “una mica més de 6.000 urnes” homologables, ha dit, perquè els catalans puguin decidir sobre la independència de Catalunya. “No estan en cap consolat, ni a casa de ningú”, ha assegurat. “Si em pregunta on són ara, no puc ser precís”.

“Es poden requisar armes, drogues, diner negre... però amb unes urnes no es cometen delictes. A més, quina logística necessita un Estat per requisar tal quantitat d'urnes? És molt poc probable”.

Pel que fa al cens de votació, diu que serà el “d'un procés electoral d'aquestes característiques”. “Però primer necessitem la llei del Referèndum”, el decret “l'assumirà el Govern”. Sobre un acord durant aquest mes, dubta “que l'Estat mogui en aquests 30 dies una posició que no ha mogut en els últims sis anys”.

Després de l'1-O, independentment del resultat, ha vaticinat que el Govern adoptarà “un canvi d'actitud radical respecte a l'actual”, i ha lamentat que l'executiu que lidera Mariano Rajoy no hagi emprés cap alternativa abans.

“Jo no m'ho explico. Probablement perquè l'Estat espanyol mai ha tingut un projecte per a Catalunya”, ha reflexionat, i ha recordat que va crear el Pacte Nacional pel Referèndum per dialogar també amb el Govern.

Sobre el paper que pugui ocupar el cos el dia del referèndum, ha valorat que els Mossos “no tenen cap responsabilitat” en la seva organització i que s'han de limitar a garantir la seguretat.

“Hem estat a l'altura”

El president català ha celebrat que, després dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils (Tarragona) a l'agost hi ha hagut lleialtat entre la Generalitat i l'Estat: “Hem estat a l'alçada”.

Tot i això ha criticat que es vulgui fer política sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra i el que ha considerat la seva eficàcia: “Sembla que l'èxit de la policia catalana ha molestat, però que no s'equivoquin, en la lluita contra el terrorisme l'enemic són els terroristes”.

Sobre la polèmica sobre l'actuació dels Mossos el 17-A, diu que “qui vulgui fer política amb els Mossos s'equivoca. Sembla que l'èxit de la policia catalana ha molestat, però que no s'equivoquin, en la lluita contra el terrorisme l'enemic són els terroristes ”.

“El que s'ha demostrat aquests dies és l'eficàcia policial i la resposta solidària d'un sistema que s'ha conjurat per lluitar contra el terrorisme en perfecta sintonia amb la resta dels cossos de seguretat”, ha tancat sobre el tema.