Puigdemont ofereix diàleg a Madrid però no per parlar de finançament sinó d'independència
El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, s'ha sotmès aquest dimecres a la seva primera sessió de control al Parlament, en què a preguntes de l'oposició s'ha mostrat poc disposat a promoure un diàleg amb el Govern central per negociar una millora del finançament autonòmic. El president, en canvi, sí que vol iniciar les converses amb Madrid per parlar sobre la independència. “De que la independència anava de debò, vostès s'han adonat massa tard”, ha explicat citant Jaime Gil de Biedma.
Davant la pregunta de la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas sobre un canvi en el finançament autonòmic, Puigdemont ha assegurat que el Govern no pot liderar-lo perquè no hi creu. “Si ho féssim, a l'altra banda no trobaríem a ningú”, ha assegurat. Aquesta negativa a liderar les converses per millorar els ingressos de la Generalitat ha tingut lloc només unes hores abans de la votació sobre la pròrroga pressupostària proposada pel vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que ha exposat les dificultats econòmiques de la Generalitat a causa de el mal finançament de les CCAA.
“Espanya està canviant”, ha assegurat la cap de l'oposició, a qui Puigdemont ha replicat que “no necessàriament per bé”, i s'ha referit a la situació d'incertesa política a les institucions de l'Estat per la incapacitat per arribar a un pacte d'investidura un mes i mig després de les eleccions del 20-D. El líder català ha considerat que els partits espanyols no saben gestionar “la complexitat política” i ha assenyalat l'exemple de Catalunya com a model d'entesa que haurien de seguir al Congrés.
Malgrat la seva negativa a promoure un procés de negociacions per millorar el finançament, Puigdemont ha assegurat que la seva voluntat de diàleg és “permanent”. Ara bé, el Govern independentista vol negociar fonamentalment sobre la independència i arribar com més aviat millor a formar un estat per a Catalunya. Aquest camí havia quedat obert pel vicepresident Oriol Junqueras amb anterioritat, quan la setmana passat va afirmar que volia negociar el repartiment del deute per a una futura secessió.
BCN World, Línia 9 i CIE
El Govern ha respost a altres qüestions que han marcat l'inici de la legislatura, com la Línia 9 i 10 del metro de Barcelona. El conseller de Territori, Josep Rull, ha mostrat la seva intenció de culminar la connexió amb metro dels barris de la Marina i la Zona Franca el 2017.
Per la seva banda, el conseller d'Interior Jordi Jané, ha confirmat la retirada del Govern de les causes judicials contra activistes. Des de Justícia, Carles Mundó ha assegurat que continuarà reclamant a l'Estat el tancament del CIE de la Zona Franca.
El líder de Junts pel Sí que ha volgut mostrar-se proper als grups de CSQEP i PSC, en un moment en què l'estabilitat del pacte amb la CUP és incerta, una sintonia que ja es va buscar en les trobades que Puigdemont va mantenir amb els líders de tots dos partits.
En aquest sentit, el Govern ha esgrimit davant Miquel Iceta seves intencions respecte a Barcelona World, que després del fracàs del projecte passen per implicar-se en el teixit empresarial tarragoní. De fet, Puigdemont ha dit que BCN World “no és un projecte mort ni molt menys, està viu”, tot i que la proposta d'acord amb la CUP a canvi d'estabilitat parlamentària incloïa la paralització del Pla Director Urbanístic (PDU) que ha de regular-lo.
El president ha aclarit a Lluís Rabell el projecte de reforma de la RMI, de la qual ha explicat que vol que “protegeixi a tothom, sense tenir en compte què pensa o quina llengua parla”.
La pròrroga pressupostària, que ha estat presentada al ple pel Govern com un debat de caràcter “tècnic” i “temporal”, ha estat el primer escull de Junts pel Sí en el ple. La negativa de la CUP a votar a favor dels pressupostos i apostar per l'abstenció, la mateixa posició per la qual ha optat CSQEP, ha posat en problemes el projecte de pròrroga que Junqueras pensava passar sense major dificultat.