Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Ribera comparece en el Congreso mientras se ultima el acuerdo en Bruselas
“No hay que ser matemático”: los científicos ponen la crisis climática ante los ojos
Opinión - Mazón se pone galones. Por Raquel Ejerique

Roger Pascual: “Per als familiars dels desapareguts, la incertesa és pitjor que la mort”

El periodista i sociòleg català Roger Pacual publica Desaparecidos en España / Vicens Giménez

Noelia Román

Barcelona —

La fotografia dels desapareguts a Catalunya i Espanya és una imatge en moviment que el periodista i sociòleg Roger Pascual (Barcelona, 1978) congela a Desaparecidos en España, mapa geogràfic i sentimental d'un drama que, per centenars de persones a l'any, es perllonga de per vida. Durant 12 mesos i en diferents punts de l'estat, Pascual va escoltar les seves històries. Les aportacions de policies, psicòlegs i periodistes, també. Després, les va passar per l'antivirus del morbo i, a través de nou casos referencials, les va condensar en aquest llibre que, editat per l'editorial de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), pretén ser també un “reconeixement als desapareguts i als seus familiars, els grans oblidats d'aquesta societat”.

Vostè explica en el seu llibre que, a Espanya, desapareixen unes 14.000 persones a l'any i que les famílies d'un centenar mai sabran què va passar amb elles. És una xifra assumible o una barbaritat?

Si t'afecta, et sembla una barbaritat i, si més no, és inquietant. Les famílies i la policia fan tot el possible, però aquesta incertesa de per vida és una cosa molt dura, una bomba atòmica que afecta les relacions entre ells, especialment als germans que neixen o es crien en aquest ambient. Són els grans oblidats i, alhora, un estímul perquè els seus pares segueixin endavant.

Quin sentiment predomina en les famílies víctimes d'aquest drama?

Sentiments molt contradictoris i, bàsicament, de ràbia i indignació davant la falta de sensibilitat en l'àmbit policial i davant desemparament a nivell institucional. En el cas de nens desapareguts, ganes de resoldre la incògnita, però amb molts dubtes: què fer per ajudar; volen trobar-los vius, però si els va passar alguna cosa, pensen que millor que fos en el primer moment...

Què li va sorprendre més de tot el que li van explicar?

Descobrir que temes que haurien de generar empatia fan aflorar, en canvi, gent que pretenen lucrar-se, com vidents i falsos detectius, gent que demana diners en nom de o per a la família dels desapareguts, bromistes macabres. És menyspreable. Em va impactar saber que la mare de Sara Morales, que va desaparèixer a les Canàries el 2006, va rebre trucades d'una adolescent fent-se passar per la seva filla ... La pobra dona havia comès l'error de posar el seu telèfon personal en els cartells...

Com ha canviat el tracte de les desaparicions en les dues últimes dècades?

Hi ha un exemple que ho il·lustra: quan, al 1997, Cristina Vergua va desaparèixer a Cornellà, la seva recerca en un abocador amb vuit efectius es va paralitzar perquè algú va filtrar que el seu cost era de 50 milions de pessetes -uns 300.000 euros-. Avui dia, la recerca de Marta del Castillo s'ha obert per quarta vegada i amb 240 persones participant-hi. Cada vegada hi ha més empatia cap a aquests temes, que ja no es frenen per diners.

D'on surten els recursos per a les investigacions?

Són recursos estatals, com en qualsevol altra recerca. És molt bon senyal que en un cas com el de Marta del Castillo s'hagi reobert la recerca per quarta vegada; és senyal de la major sensibilitat que hi ha sobre aquest tema: en la nostra societat, com en totes, també és necessari poder enterrar el cos dels morts perquè els vius descansin.

Els familiars repeteixen en el seu llibre que la incertesa és el més dur...

Salvador Domínguez, el fill del qual, l'Alberto, va desaparèixer a Cullera al 1998, em deia que, durant anys, va sentir enveja dels familiars de les víctimes d'atemptats terroristes perquè ells, almenys, sabien què els havia passat. Per als familiars dels desapareguts, la incertesa és pitjor que la mort.

Vostè reflecteix una notable evolució en com s'afronta la seva recerca en els últims anys. Com s'ha aconseguit?

El pare de Cristina Vergua té molt a veure amb aquest canvi. Gairebé sense recursos, va crear Inter-Sos, una associació que ha treballat molt dur. Gràcies a la seva pressió ia la coincidència en el temps de les desaparicions de Marta del Castillo i de Mari Luz Cortés, ambdues al 2009, es va establir un protocol d'actuació i les bases de dades van començar a ser compartirdes entre els diferents cossos policials. Però encara queda molt camí per recórrer.

Es fa millor en països del nostre entorn?

El cas de la britànica Madelaine McCann ens va ensenyar que estem anant cap a un model europeu i internacional de col·laboració entre les policies i que sense la cooperació internacional no és possible resoldre determinats casos.

Catalunya ha fet alguna aportació en aquest terreny?

Els Mossos d'Esquadra van crear, l'any passat, la primera oficina d'atenció al desaparegut. És una novetat, tot i que encara faltin recursos i coordinació estatal, internacional i global.

Vostè parla del SADAR com un dels avenços recents. En què consisteix?

A semblança del AMBER als Estats Units, és un protocol que, en els casos de desaparicions de menors d'alt risc, activa totes les alertes i fa que s'investiga des del primer moment. A vegades, també s'aplica a les desaparicions d'adults sense causa aparent o de persones amb malalties.

Això és possible gràcies a Internet. Com ha influït la seva aparició i l'eclosió de les xarxes socials en la recerca de desapareguts?

Donant difusió, que és el fonamental. Les xarxes són una caixa de ressonància que permet arribar a molts més llocs. Quan, al 1986, va desaparèixer el nen Juan Pedro Martínez a Múrcia no existia Internet, tot anava per correu i els processos eren molt més llargs. Ara, una imatge pot arribar a tot el món a través de les xarxes socials en qüestió d'hores.

Però també tenen els seus riscos ...

Sí: el seu anonimat dóna curs a la gent macabra.

En el seu llibre, vostè també analitza el paper dels dels mitjans de comunicació en aquesta qüestió. Creu que, si fos possible, els familiars preferirien que la recerca es fes sense repercussió mediàtica alguna?

No, perquè ells saben que els mitjans són fonamentals per donar la màxima difusió i perquè la policia no desisteixi, encara que, de vegades, també puguin ser un problema, arruïnar línies d'investigació o posar en alerta els segrestadors i assassins.

El cap de la secció de desapareguts de la Unitat Tècnica de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil assegura en el seu llibre que la pressió mediàtica no els afecta. Es creu que la policia no està pendent del que els mitjans publiquen en determinats casos?

La jutgessa Maria Sanahuja afirma que, quan els casos estan en els mitjans, els atestats són una meravella, que els policies s'esforcen més. I, sincerament, no crec que en la recerca de Marta del Castillo hagués hagut 240 efectius si el cas no hagués tingut la repercussió mediàtica que va tenir.

Però vostè és molt crític amb el tracte que alguns mitjans han fet alguns casos i lamenta el 'tot s'hi val' emprat per alguns.

En la recerca de l'audiència fàcil s'han fet moltes coses malament. Només cal recordar el cas de les nenes d'Alcàsser o el de Marta del Castillo: algunes cadenes de televisió van pagar a familiars de presumptes assassins perquè els defensessin en públic. Aquest són uns diners tacats de sang. I hi ha moltes maneres de presentar la realitat sense furgar en el més morbós.

Vostè cita al periodista Paco Lobatón, presentador durant anys de Quién sabe dónde, dient: “no es pot afegir més dolor al dolor”. És possible?

És cert que, quan els familiars compten de nou la història, reobren la ferida i reviuen el drama, però, alhora, mantenen viva la memòria dels seus desapareguts, una cosa molt important per a ells. És una contradicció en què viuen permanentment. Jo els estic molt agraït que m'hagin obert el seu cor.

És el que vostè resumeix amb una metàfora marinera, la de l'ona i la platja.

Efectivament. En alguns casos, en els primers moments, hi ha una gran onada mediàtica, però després baixa la marea i la platja es queda deserta amb els familiars. Senten una sensació d'oblit, mentre que el que ells necessiten és que no s'oblidi el cas.

Quina importància van tenir en el tracte de les desaparicions programes com Quién sabe dónde i Esta noche cruzamos el Mississippi?

Quién sabe dónde va fer una tasca importantíssima, va resoldre molts casos, sobretot de desaparicions voluntàries, i va fer una gran tasca de sensibilització. Si mirem el cas de les nenes d'Alcàsser i comparem el tracte que va fer d'ell la periodista Nieves Herrero o el Mississippi, són al pol oposat a Quién sabe dónde. Contemplar al Fernando García, pare d'una de les nenes, veient imatges del cos de la seva filla nit rere nit i plantejant idees delirants, està als antípodes del respecte necessari.

Qui i com es traça la línia entre el que és informativament rellevant i el morbós?

Jo crec que un ha de plantejar-se com tractaria l'assumpte si el desaparegut fos la seva filla, què voldria un; segurament, que el cas arribés al màxim nombre de persones possibles, que tingués la màxima difusió però amb el màxim respecte, i també els màxims recursos possibles.

Apostaria per la creació d'un decàleg deontològic per tractar els casos de desaparicions?

El sentit comú hauria de ser suficient, però si no, hauria d'haver límits: no pagar mai per entrevistes a presumptes assassins ni als seus familiars.

Amb el sentit comú va tenir prou per escriure Desaparecidos en España sense morbo i amb rigor?

Amb això, amb mirar amb els ulls d'un familiar i amb escriure i reescriure moltes vegades, tractant de trobar el to, fugint del morbo i de la sensibleria barata per no augmentar el dolor de les famílies i aconseguir que les seves veus i la del lector conformessin una imatge global que ells podrien haver signat.

Etiquetas
stats