Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Ribera comparece en el Congreso mientras se ultima el acuerdo en Bruselas
“No hay que ser matemático”: los científicos ponen la crisis climática ante los ojos
Opinión - Mazón se pone galones. Por Raquel Ejerique

L’alcaldessa de Catarroja denuncia la situació “crítica” en els col·legis: “Potser és preferible reprendre les classes al gener”

Dues persones caminen protegides amb màscares i botes d'aigua pels carrers de Catarroja setmanes després del pas de la DANA per València.

Miguel Giménez

València —

0

Quan dimarts passat 29 d’octubre la DANA va assolar la província de València, acarnissant-se amb la comarca de l’Horta Sud (tot i que també va afectar la Foia de Bunyol, la Plana d’Utiel-Requena o la Ribera), va deixar danys irreparables, com les més de 220 vides que es va cobrar, i grans ferides que costarà que cicatritzen. El temporal, que va provocar inundacions en les riberes dels rius Magre, Xúquer i el barranc del Poio, va causar nombrosos danys en vehicles, mobiliari i infraestructures la reparació o la substitució dels quals suposarà una factura mil milionària.

Entre aquestes infraestructures greument danyades i que tenen una enorme afecció en el dia a dia dels veïns de les localitats arrasades per la gota freda de fa tres setmanes estan els centres educatius. Encara que a poc a poc alguns col·legis i instituts van tornant a la normalitat – dilluns tornaven les classes, en modalitat presencial o en línia, en dotze dels vora noranta centres que es van veure afectats en més o menys mesura per la DANA-, encara queda molt per fer. Hi ha localitats que encara, tres setmanes després del pas del temporal, no tenen cap centre operatiu que puga obrir les portes i acollir de nou el seu alumnat.

És el cas de Catarroja, el segon municipi amb la macabra estadística de morts més elevada –l’aigua s’ha emportat la vida, de moment, de 25 persones–-, tan sols superat per Paiporta, amb 45 morts registrats fins a la data. Amb una població d’uns 28.000 habitants, té uns 2.000 alumnes de Primària, Secundària i Formació Professional. El municipi té cinc col·legis públics, tres de concertats, un institut i un centre d’FP, a més del complex Florida Universitària, i totes les seues infraestructures educatives s’han vist seriosament afectades per la DANA, tal com explica l’alcaldessa, Lorena Silvent, a elDiario.es: “El centre que està en millors condicions estructurals és el CEIP Jaume I el Conqueridor, però no reuneix les condicions mínimes perquè puga tornar a acollir les classes, malgrat tota la faena duta a terme pel personal del centre i els voluntaris, com en la resta de la localitat”.

Tal com explicava el director del col·legi, Xavi Leal, els tècnics que van visitar el cap de setmana passat el centre no veuen possible que els alumnes –els seus 470 xiquets, més els 300 que haurien d’assumir del CEIP Vil·la Romana, que va quedar destrossat per les inundacions–- puguen tornar a les aules la setmana vinent, tal com preveia la Conselleria d’Educació: “No es reuneixen les condicions mínimes de salubritat”. Els únics estudiants que sí que han ‘tornat’ a classe són els alumnes de segon de Batxillerat de l’IES Berenguer Dalmau, tot i que ho han fet en format telemàtic, com durant la pandèmia de la Covid.

Silvent explica que dimarts ha parlat amb el conseller d’Educació per a traslladar-li la situació en què es troben els centres de la localitat: “Entenc que són molts centres oberts, però ací es continua netejant i extraient llot; Catarroja no és segura”. L’alcaldessa troba a faltar més coordinació entre conselleries i que es plantege un calendari clar perquè les famílies puguen saber quan poden tornar els xiquets al col·legi o a l’institut: “Encara no sabem quan es pot tornar a classe, i això és una prioritat, però s’ha de fer bé. Les famílies, encara que estiguen condicionades per tindre els xiquets a casa, prefereixen esperar i que els centres reòbriguen en les condicions adequades, i si no pot ser fins al gener, doncs que comencen més tard”. “La situació és crítica i a mi no paren de preguntar-me què necessite, i el que necessitem ací és que s’actue ja”, sentencia Silvent.

Reivindicació a Paiporta

L’Ajuntament de Paiporta, per part seua, s’ha sumat a la reivindicació de famílies i directors de la localitat per a exigir explicacions i acció per part de la Conselleria d’Educació perquè les classes comencen al més prompte possible. D’aquesta manera, el consistori insta el departament que dirigeix José Antonio Rovira a “complir el termini que s’ha donat des de Generalitat per a començar les classes”.

Així doncs, expliquen que, segons l’Ordre 5/2024 de la conselleria, la data prevista per al començament de les classes a Paiporta és dilluns que ve 25 de novembre: “No obstant això, el 19 de novembre els serveis tècnics elèctrics, de llanterneria i de neteja a penes han començat amb un centre dels sis que hi ha a Paiporta”. “Les forces armades, l’UME, la Policia Local, la Guàrdia Civil, els tècnics de l’Ajuntament i el professorat, personal dels centres educatius i els voluntaris i voluntàries han retirat els estris i el llot fa dies i ara és la conselleria la responsable de complir la promesa d’enviar-hi Vaersa i Tragsa de manera urgent per a poder començar les classes i de poder fer una entrada segura de l’alumnat”, sostenen.

Per això, el dimecres 20 de novembre a les 16.00, l’Ajuntament de Paiporta se suma a la reivindicació de les AMPA dels centres educatius, les famílies i els directors per a “exigir explicacions i acció per part de la Conselleria d’Educació perquè les classes comencen dilluns que ve 25 de novembre”.

Etiquetas
stats