Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Set anys sense Transformadors

L'Edifici Transformadors a prop del Passeig de Sant Joan a Barcelona / ENRIC CATALÀ

Cristina Palomar

La sala Transformadors, un dels símbols del moviment okupa de Barcelona durant els anys vuitanta reconvertit deu anys després en seu del Consell de la Joventut de la ciutat per l’alcalde Pasqual Maragall, porta set anys esperant temps millors. Les controvertides obres per substituir-lo per un nou equipament polivalent havien d’haver començat a principis d’aquest any, però set mesos després l’edifici continua dempeus ocupat ara per un col·lectiu de joves que vol que sigui un centre social i cultural autogestionat. La data d’inauguració, prevista per a mitjans del 2016, sembla un acudit de mal gust.

El projecte de l’Ajuntament, presentat a les entitats veïnals de Fort Pienc el 4 de juny del 2014, preveia enderrocar la seu de Transformadors del carrer Ausiàs March 60 i substituir-la per un edifici que combinaria els serveis a la gent gran amb espais habilitats per a les associacions juvenils. En un intent de donar resposta al dèficit històric d’equipaments públics que pateix aquest barri de l’Eixample, l’anterior equip de govern municipal va prendre la decisió salomònica de fer un equipament intergeneracional, però prioritzant la superfície destinada a la tercera edat.

D’acord amb la proposta, els joves només tindrien a la seva disposició la cinquena planta mentre que l’espai reservat als avis inclouria un cibercafè, una aula de noves tecnologies, tallers, sales de reunions, un menjador social i una cuina. El soterrani s’habilitaria com a auditori per a unes 150 persones i a la planta baixa hi hauria un punt d’informació juvenil. Les obres, pressupostades en 4,4 milions d’euros, formaven part del paquet d’inversions municipals que es va desbloquejar gràcies a l’acord de govern entre CiU i PP, i que també incloïa la reforma del tram del Passeig de Sant Joan entre la Plaça Tetuan i l’avinguda Diagonal.

El projecte va ser fortament qüestionat al barri des del primer moment al considerar poc adequat barrejar els serveis a la gent gran amb els espais per als joves. Des dels partits de l’oposició i les entitats juvenils es va denunciar la falta de diàleg amb el govern del districte pel que fa a decidir els usos del futur equipament. També es va criticar la decisió unilateral del regidor de l’Eixample, aleshores Gerard Ardanuy, d’enderrocar l’emblemàtic edifici en lloc de rehabilitar-lo, fet que abaratiria les despeses. En la seva línia habitual, Ardanuy va rebutjar modificar la proposta i va reiterar que l’ús compartit de l’equipament era “l’única solució possible per la falta de solars públics de l’Eixample”.

Ara, un inexplicable retard atribuït al replantejament del calendari de la licitació de l’obra no només ha fet que Transformadors no hagi sucumbit encara a la piqueta, sinó que també ha aconseguit que reobri les portes transformat en un casal alternatiu. El passat 16 de juliol un grup de joves anarquistes el va ocupar amb l’objectiu de convertir-lo en un centre social i cultural de barri. L’ocupació no només ha agafat de sorpresa al nou regidor del districte de l’Eixample, Agustí Colom, sinó als mateixos col·lectius juvenils de Fort Pienc aplegats en la plataforma Exigim Espais que esperaven poder renegociar amb el nou consistori d’Ada Colau el futur d’aquesta històrica sala.

 

Etiquetas
stats