La Junta de Fiscals de Sala ha començat aquest dimecres la seva reunió poc després de les 10 h i té sobre la taula una proposta del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, perquè es dirigeixi una querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas; la vicepresidenta, Joana Ortega i la consellera d'Educació, Irene Rigau, pels delictes de desobediència, malversació, prevaricació i usurpació de funcions pel seu paper en l'organització de l'anomenat “procés participatiu” del 9-N.
Així ho han assenyalat fonts fiscals minuts després de començar la reunió, que se celebra amb l'absència de dos dels 27 membres d'aquest òrgan. Al conclave, presidit pel mateix Torres-Dulce, falten el jutge togat militar, Fernando Marín Castán, que no ha pres possessió després d'haver estat designat recentment, i el fiscal de sala del Tribunal Suprem Juan Ignacio Campos, que es troba malalt.
Un altre dels documents que la Junta té sobre la taula és l'acta de la reunió que van celebrar dilluns els nou membres de la Junta de Fiscals de Catalunya i que va ser remesa a la Fiscalia General de l'Estat per justificar la seva negativa a interposar la querella.
Segons aquesta acta, els fiscals van opinar que el fet que el Tribunal Constitucional (TC) no dirigís a la Generalitat una advertència expressa en la providència per la qual va suspendre la consulta alternativa “sembla respondre a una decisió meditada” d'aquest òrgan i dificulta que pugui parlar d'un delicte de desobediència.
“L'absència d'ordre concreta, precisa i determinada suposa, òbviament, la falta d'un destinatari amb els mateixos atributs” i “tampoc es dirigeix a un destinatari concret”, apunten els fiscals per justificar la seva oposició a la presentació d'accions penals contra Mas.
El document, de vuit pàgines i que només es refereix al delicte de desobediència i no a altres supòsits penals, afegeix que, malgrat les objeccions per interposar les accions penals ells són conscients que en contrast amb el paper del TC “com a part processal respectuosa i submisa amb el 'iter processal'”, per part del Govern de la Generalitat“ s'ha recorregut a l'ús d'argúcies jurídiques sense precedents (..) i amb absoluta falta de lleialtat a l'acord constitucional”.
La Junta de Fiscals de Sala està integrada per 26 fiscals, a més de Torres-Dulce, i es tracta de càrrecs que majoritàriament no van ser designats durant el seu mandat, sinó que corresponen al de Cándido Conde-Pumpido. Només tres corresponen a l'etapa de l'actual fiscal general: el fiscal en cap de Sinistralitat Laboral, Anselmo Sánchez-Tembleque; el responsable de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia Jaume Moreno i el recentment designat tinent fiscal del Suprem Luis Navajas.
La Junta la integren el tinent fiscal del Tribunal Suprem -el recentment designat Luis Navajas- diversos fiscals més del Suprem, entre ells Eduardo Fungairiño; els fiscals caps de l'Audiència Nacional i el Tribunal Constitucional, els responsables de les fiscalies especialitzades (Anticorrupció, Drogues, Seguretat Vial, sinistralitat laboral, Cooperació Internacional, Estrangeria, Menors, Medi Ambient, Violència de gènere) i els caps a la Secretaria Tècnica , de la Inspecció i de la Unitat de Suport.
Segons l'article 15 de l'Estatut Fiscal, aquesta junta “assisteix el fiscal general de l'Estat en matèria doctrinal i tècnica, amb vista a la formació dels criteris unitaris d'interpretació i actuació legal”.
La decisió que adopti la Junta de Fiscals de Sala és, en tot cas, no vinculant, i la decisió última dependrà de Torres-Dulce, que tracta amb aquesta reunió d'obtenir el suport de la cúpula del Ministeri Públic en una actuació que ha merescut el rebuig dels fiscals del territori afectat.
Fonts de la Cursa consultades asseguren que, si la Junta s'oposés a l'acció penal, el que sembla poc probable, la decisió de Torres-Dulce seria la de no interposar finalment la querella.