La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

Deixar de ser submisos

Deixar de ser submisos davant Madrid. Aquesta és la premissa que han compartit els quatre partits polítics amb representació a les Corts Valencianes, durant el debat amb motiu de la presentació del llibre de l’economista de l’Institut Valencià d`Investigacions Econòmiques (IVIE), Vicent Cucarella.

La presentació de l’obra titulada El finançament valencià. De la submissió al canvi necessari s’ha produït en forma de debat. Els participants: Ignacio Blanco, candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana per Esquerra Unida; Mónica Oltra, presidenciable de Compromís a la Generalitat; Julián López, portaveu econòmic del PSPV-PSOE a les Corts; Ruben Ibañez, portaveu adjunt i reposable d’economia del PP a l’hemicicle valencià; i el mateix Vicent Cucarella. L’acte ha sigut moderat i presentat pel degà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, Vicent Soler.

Cucarella ha intervingut primer. I ho ha fet per tal d’explicar allò que ell considera greu: que el País Valencià “aporte diners i en reba menys”. És a dir, per explicar l’espoli. Tot i que ell no l’anomena així, afirma que aquesta situació “és il·lògica i injusta”. Per tal demostrar-ho, ha realitzat una intervenció molt gràfica i didàctica, de la qual n’ha destacat una dada que suporta tota la seua argumentació acurada i rigorosa: la valenciana és l’única autonomia que és pobra i, a més, contribuïdora neta a l’Estat.

L’economista ha xifrat en 800 milions d’euros els diners que hauríem de percebre els valencians si rebérem el mateix que la mitja de les Comunitats Autònomes. Però, al seu torn, ha generat polèmica al afirmar que la major part del deute és provocat per la manca de finançament, i no tant pel malbaratament dels successius governs del PP. Això sí, ha destacat que “la mala imatge projectada a l’exterior, no ajuda a l’hora de reclamar un finançament just”.

Una vegada ha acabat la seua classe magistral, ha sigut el torn dels polítics. Blanco ha afirmat que era “un llibre necessari” i li ha donat les gràcies per fer-lo en valencià. “Encara no me s’ha passat la indignació del que va passar ahir”, ha dit en referència al polèmic discurs de Barberà durant l’acte de la cridà. El presidenciable d’Esquerra Unida, ha fet una invitació a l’autocrítica, afirmant “que com a societat hem arribat mot tard a un problema que serà el principal que haurà de resoldre el pròxim govern del País Valencià”. “Hauríem de crear el problema valencià”, ha afegit donant suport a la idea plantejada pel líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig.

El problema valencià

Al seu lloc, el diputat esquerrà ha criticat l’esquizofrènia del PP a Madrid i la falta d’espenta de Fabra amb el tema. “Ha renunciat a defensar els nostres drets, no s’ha atrevit a plantar cara a Rajoy”, ha manifestat. Una afirmació compartida per Oltra. “La seua màxima no és ofrenar noves glòries a Espanya, és no crear-li problemes a Rajoy”, ha denunciat. Així mateix, la presidenciable de Compromís, ha criticat a Fabra per “dilapidar” el consens entre tots els grups polítics. “Necessitarem un Varoufakis suportat per una mobilització política i ciutadana”, ha comentat sobre les possibles propostes per tal d’aconseguir un canvi de model.

“Si no aconseguirem el nostre objectiu, durem als tribunals els successius governs centrals per incomplir la llei de finançament de les autonomies”, ha proposat com últim recurs. López, ha denunciat “el maltractament històric que els valencians anem patint durant molts anys” i ha fet una comparació per desmuntar l’argument de Montoro de què no hi ha diners per cometre un canvi de sistema. “El rescat de les autopistes ens costarà 3.600 milions d’euros, igualar aquest any el que reben els valencians, 800 milions”, ha exposat. “Hi ha una intervenció de facto de la nostra autonomia”, ha agregat.

A més, al debat posterior, ha afirmat que dels 38.000 milions d’euros del deute, 20.000 són compromisos amb l’Estat. “És impossible tornar els préstecs sense una re-negociació”, ha alertat. Ibañez, per la seua banda, ha hagut de defendre l’actuació del PP. Xiulat en alguns moments del seu discurs, l’ha començat al·legant que ell compartia allò que deia Teodor Llorent de què “el maltractament d’Espanya als valencians ens segueix perseguint”. “Cal trencar l’statu quo”, ha afirmat tot just després de criticar als partits de l’oposició. I de reivindicar al PP com l’únic partit que defensa els interessos dels valencians.

L’afirmació, al final de l’acte, de què el PP “havia portat l’estabilitat econòmica a Espanya”, ha despertat els xiulits i les risses del públic, qui ha parat momentàniament la seua rèplica als partits de l’esquerra. Malgrat tot, al debat, ha quedat una cosa ben clara: cal deixar de ser submisos davant Madrid. No debades, ens juguem el futur.