Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge imputa la dona de Rafael Blasco per corrupció en l’IVAM

Un jutjat investiga possibles irregularitats de Consuelo Ciscar al capdavant de l’IVAM

Voro Maroto

València —

Consuelo Ciscar, exdirectora de l’IVAM, el museu d’art modern de València, i quatre subdirectors de la pinacoteca, han estat imputats pels pretesos delictes de prevaricació, falsedat i malversació per haver comprat obres d’art amb sobrecostos del 1.500%. La jutgessa encarregada del cas, en la interlocutòria que decreta l’alçament del secret de sumari, assegura que hi ha “imports no justificats per obres d’art o per publicacions que era evident que no responien a aquest valor” i que aquesta pràctica redundava en “un clar lucre per a tercers”.

La magistrada, segons el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana, conclou que aquests fets “haurien suposat un perjudici evident als fons públics amb què es gestiona aquest museu”. Ciscar és la dona de Rafael Blasco, el factòtum del PP a la presó per haver robat ajudes de la Generalitat al Tercer Món. Està sota sospita la seua gestió del 2009 al 2013. Va ser anomenada responsable de l’IVAM el 2004. L’any 2014, ja amb el seu marit caigut en desgràcia, va ser destituïda, encara amb el PP en la Generalitat.

El cas s’obri amb la iniciativa de la Fiscalia Anticorrupció, que, després de rebre dos informes d’UGT i del mateix IVAM, va obrir diligències. La base de les perquisicions va ser l’informe ‘Procediments de gestió economicofinancera de les actuacions dutes a terme per l’IVAM’, elaborat per la Intervenció General, dependent de la Generalitat, que, entre altres coses, alertava de compres d’obres d’art per més d’un 1.500% més del valor de mercat. Després de rebre la documentació, la Fiscalia va decidir investigar les preteses irregularitats detectades pel que fa al pagament d’obres d’art, de comissaris o despeses de viatge, allotjament i àpats.

En concret, en un dels apartats de l’informe de la Intervenció es qüestionava l’adquisició d’obres d’art per l’IVAM i s’indicava que, de cinc obres seleccionades en el període 2009-2013, hi havia diferències entre el preu de mercat i l’import pagat per la institució entre el 45,20 el 1.520 per cent. El total d’aquest conjunt d’obres va suposar un desembossament de 205.120 euros enfront de la valoració externa fixada en 97.500, la qual cosa es tradueix en una diferència del 110 per cent. Així mateix, les propostes de compra i el preu corresponent eixien, segons el mateix informe, de la directora general, Ciscar.

Pel que fa a les exposicions, l’auditoria remesa al fiscal posava en relleu que l’institut no disposava d’una norma escrita per a organitzar-les i la tria dels comissaris i la remuneració corresponent es feia “de manera discrecional per la directora gerent (...) sense fer-ne una anàlisi prèvia per a determinar l’ estimació correcta dels seus honoraris”.

Igualment, assenyalava com a “irregularitats més significatives” en el capítol de publicacions la contractació dels serveis d’edició dels 20 números de la revista Quaderns de l’IVAM, amb un cost de 2,3 milions d’euros, on va haver-hi fraccionament i adjudicació directa a una empresa “sense motivar adequadament la necessitat específica”.

Quant a altres serveis, l’informe parlava de “despeses de viatge i allotjament satisfets a persones que no tenen relació laboral amb l’IVAM”, per gairebé 38.000 euros; falta de justificació suficient del motiu del desplaçament per a 58.000 euros més; pagaments de prop de 3.000 euros per a estada a convidats a un simposi abans de la inauguració i després de la cloenda; o una despesa de 990 euros “en concepte d’àpat de periodistes d’ARCO en què no s’ha aportat la factura”.

Quatre subdirectors sota sospita

En la causa estan imputats, a més de Ciscar, cinc persones més, quatre de les quals amb responsabilitats en l’IVAM com a subdirectors. Es tracta del subdirector general d’Administració i Finances, el de Gestió Interna, el de Publicacions i la subdirectora general Tecnicoartística. A més, està investigat el responsable de dues empreses amb què l’IVAM va subscriure contractes de transport eludint, pretesament, la normativa de contractació del sector públic, sempre segons el TSJ.

stats