El parlament valencià aprova la llei que protegeix les persones ‘trans’ contra els delictes d’odi
“Hui és un dia molt important perquè aprovem una llei que suposa avanços col·lectius”. Així ha valorat la vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, l’aprovació de la Llei de reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere. Les Corts Valencianes han aprovat, amb els vots en contra del PP, la ‘Llei trans’, que despatologitza la transsexualitat i garanteix protecció contra la discriminació d’aquest col·lectiu. “La seua llei no ofereix garanties, no respecta l’ordenament jurídic, es pot portar als tribunals”, ha dit la diputada del PP María Bernal per justificar el rebuig.
Al cap d’un any de treball amb els col·lectius LGTB, es fa efectiu el dret d’una persona a expressar la seua identitat de gènere diferent de l’assignada en nàixer sense considerar-la una malaltia. La identitat de gènere no necessitarà acreditar-se per cap informe mèdic ni psicològic.
La llei presenta avanços importants en l’àmbit sanitari, educatiu i administratiu. Les persones que vulguen podran canviar els seus documents administratius d’acord amb la identitat de gènere manifestada, com la targeta sanitària, el carnet de família o altres que depenguen de la Generalitat (però, no el DNI).
Col·lectius ‘trans’ i activistes esperant l’aprovació de la Llei d’identitat de gènere
En l’àmbit sanitari, prohibeix les teràpies d’aversió o contracondicionament i garantirà el dret a les operacions de canvi de sexe (exèresis, implants o reconstruccions de mamelles i genitals), així com altres tractaments hormonals, per exemple, per al canvi del to i el timbre de veu, així com la prestació de serveis de suport psicològic durant el procés de canvi.
Pel que fa als menors, es garanteix el seu dret a ser incorporats a la presa de decisions i se’ls protegirà especialment de la discriminació en les aules. Aquest punt ha estat especialment polèmic, ja que des del PP i el Consell Jurídic Consultiu consideraven que el compliment ha d’estar subordinat a l’ideari del centre. La campanya trànsfoba de Hazte Oír assenyalava aquesta qüestió com una mostra de l’“adoctrinament en les aules”.