L’exvicealcalde de València, Alfonso Grau, va pagar una part de la campanya de Rita Barberá en les eleccions municipals del 2007 amb diners en efectiu. Els diners, 350.000 euros, es van obtenir de la presumpta caixa B del PP en l’Ajuntament de València i es va pagar en bitllets de 500 euros. En aquells comicis el PP va invertir tres milions d’euros, 20 vegades més del que ha declarat.
Segons El Mundo, consta així en la declaració d’un assessor de Grau davant de la Guàrdia Civil durant les investigacions del cas Taula, mentre encara eren secretes. Jesús Gordillo, assessor de l’exvicealcalde i home de confiança seu en diverses empreses, va rebre aquests diners de Grau el 2008 perquè liquidara els deutes de l’empresa que organitzava la campanya del PP de València, Laterne, amb els seus proveïdors.
Així consta en l’acta alçada pels investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. “Alfonso Grau va lliurar al declarant la quantitat de 350.000 en efectiu en bitllets de 500 i va rebre instruccions d’aquest de recollir de l’empresa Secopsa un xec bancari per un import de 150.000”.
Secopsa és una de les empreses que més contractes ha rebut dels governs del PP de València. En les eleccions del 2007, el partit que liderava Barberá va obtenir la seua majoria absoluta més contundent en l’Ajuntament. La investigació del cas Taula ha detectat que, per a aquesta campanya, es van emprar tres milions aportats il·legalment i investiga d’on van arribar 800.000 euros més a Laterne, l’empresa encarregada d’organitzar la campanya a València que va ser generosament finançada des de fundacions municipals. És en aquesta empresa que treballava Gordillo, l’assessor de Grau.
Fa unes quantes setmanes, la Guàrdia Civil va escorcollar una de les fundacions municipals a la recerca dels contractes subscrits amb aquesta empresa. La investigació judicial treballa la hipòtesi que el PP es finançava –incloses les campanyes electorals– tant amb diners desviats d’organismes municipals com amb donacions opaques dels contractistes habituals. A escala autonòmica, el modus operandi era, presumptament, semblant: nou empresaris han reconegut que van finançar il·legalment el PP de la Comunitat Valenciana.
Les ramificacions del cas Taula
En el cas Taula s’investiguen les pràctiques presumptament corruptes de diversos càrrecs del PP i d’institucions i entitats que estaven sota el seu control. La instrucció se centra en Imelsa (empresa de la Diputació de València), l’Ajuntament de València, Ciegsa (empresa de la Generalitat encarregada de construir col·legis públics sota sospita per sobrecostos milionaris) i la Fundació Jaume II el Just, per haver fet adjudicacions fraudulentes a canvi de comissions il·legals.