El lletrat José Luis Vera, un dels principals investigats en el cas Azud, va cobrar “incorrectament” 36.426 euros de complement per desplaçament com a director dels serveis jurídics i de transparència de Divalterra, l’empresa pública de la Diputació de València, segons ha conclòs un informe de l’Agència Valenciana Antifrau (AVA).
L’organisme que dirigeix Joan Llinares, després de comprovar els certificats oficials d’empadronament, ha demanat a la institució provincial que instruïsca els expedients per valorar l’exigència de possibles responsabilitats a les autoritats que han intervingut en els pagaments i que han implicat un “abonament de quantitats indegudes” en concepte de complement de desplaçament.
Antifrau ha acreditat que el domicili habitual designat per José Luis Vera en el seu contracte amb Divalterra “no era correcte”. Idèntica observació formula l’agència sobre el complement de desplaçament de l’antiga cogerent de l’empresa pública, Agustina Brines, de Compromís, a qui es va abonar “incorrectament” una quantia de 4.786 euros.
Així doncs, l’AVA considera que s’han produït “conductes i activitats reprotxables per ser contràries a l’objectivitat, a la imparcialitat, a l’eficàcia, a la probitat, a la integritat, a l’ètica pública i al bon govern”. A més, també ressenya “despeses supèrflues i innecessàries de fons de procedència pública”, encara que sense cap infracció penal.
La denúncia sobre els abonaments a Vera es va produir en el context dels enfrontaments interns en l’empresa pública, després de la dimissió del seu gerent llavors, Víctor Sahuquillo, per les despeses en begudes alcohòliques que va carregar en la targeta de l’empresa. Divalterra va ser l’epicentre de la pretesa trama del cas Alqueria per la contractació de càrrecs d’alta direcció vinculats al PSPV-PSOE i a Compromís.
Les auditories que ha analitzat l’AVA sobre les anualitats corresponents al 2018 i el 2019 posen en dubte la legalitat dels complements de desplaçament i d’incapacitat temporal i el dret a la seua percepció en períodes de baixa laboral, com era el cas de Vera. Totes dues clàusules, recorda l’informe, es van incloure en certs contractes d’alta direcció a partir del canvi en els òrgans de direcció de Divalterra el 2015, quan el PP va perdre el control de l’empresa pública i el PSPV-PSOE i Compromís van ocupar els òrgans de govern.
José Luis Vera va ser un dels principals col·laboradors de la Fiscalia Anticorrupció en la instrucció del cas Alqueria, que es va cobrar la dimissió del president socialista de la Diputació de València Jorge Rodríguez i el judici oral de la qual s’inicia aquest pròxim mes de setembre. Mentrestant, el ministeri públic investigava en paral·lel la presumpta trama de corrupció del cas Azud, en què Vera s’ha revelat com un pretés aconseguidor davant ajuntaments socialistes per a projectes urbanístics de l’empresari Jaime Febrer.
L’empresa pública Imelsa –antiga denominació de Divalterra– també va ser l’epicentre en època del PP de la presumpta trama de corrupció investigada en el marc del cas Taula, una instrucció amb una desena de peces separades. Davant el cúmul de despropòsits en la mercantil pública, l’actual president d’institució provincial, Toni Gaspar, va liquidar el juny passat Divalterra després de 33 anys de trajectòria.