“Els videojocs no són només disparar marcianets un entorn competitiu, també serveixen per a contar la història de manera interactiva”. La valenciana Casilda de Zulueta, artista tècnica especialitzada en videojocs, ha creat una “aventura de terror” basada en l'afusellament de les '13 roses', les joves republicanes detingudes en plena postguerra a Madrid, gràcies a la infiltració de l'agent de la Brigada Polític Social Roberto Conesa, i afusellades en una tàpia del cementeri de l'Almudena el 5 d'agost de 1939.
“Explora un edifici de malson i arquitectura impossible per a recuperar tretze roses roges i retornar-li-les al monstre que guarda la porta d'eixida. Les roses es troben després de puzles i enigmes filosòfics inspirats en els textos de, entre altres, Umberto Eco, Antonio Gramsci i Clara Zetkin; pintures, fotografies i poemes d'artistes com Pablo Picasso, Gerda Taro i Federico García Lorca, i abundant documentació historiogràfica sobre aquells temps tan foscos”, resa la descripció del projecte.
Casilda de Zulueta, amant dels jocs de rol i de la història, ha desenvolupat el videojoc, amb Daniel Palacio Samitier com a responsable del treball de programació, per a la seua tesina del màster de Game Development & Research M.A. en el Cologne Game Lab (Technische Hochschule Köln, Alemanya).
“Vaig pensar a combinar aquests dos elements mitjançant espais i textos que utilitze en el joc per a discutir les raons de l'existència i la naturalesa del feixisme però acabe derivant en una espècie de memorial virtual a la resistència”, explica a elDiario.es.
Amb banda sonora original i disseny de so del pare de l'autora, Francisco de Zulueta, la demo del videojoc està disponible en itch.io des d'aquest divendres, coincidint amb l'aniversari de l'afusellament de les '13 roses'.
Els videojocs, explica, són una “eina de comunicació i expressió”. “Pots expressar emocions a través del llenguatge del videojoc, una mica diferent del del cinema i en el qual també se suma una capa d'interacció”, postil·la Casilda de Zulueta, que treballa a Alemanya com a desenvolupadora.
“És important usar les '13 roses' també com un símbol de resistència antifeixista”, rebla l'autora del videojoc, que busca finançament per a desenvolupar-lo completament.