El líder de Ciutadans presentava aquest dimarts una sèrie de condicions (sis en concret) a Mariano Rajoy i el Partit Popular per a donar el sí al candidat del PP en el debat d’investidura, unes propostes que han estat acceptades inicialment pel president del Govern en funcions a l’espera que aquesta decisió siga ratificada per l’executiva nacional del PP. Però, quines conseqüències podria tenir l’aplicació d’aquestes exigències per a PP valencià?
Les propostes de Ciutadans centrades en regeneració democràtica i lluita contra la corrupció recullen l’eliminació dels aforaments i que no hi haja càrrecs públics imputats per corrupció. La primera conseqüència –en el cas que efectivament s’aplicaren les exigències de Rivera– seria que Rita Barberá perdria la condició d’aforada com a senadora. A més, es dóna la circumstància que la mateixa Barberá és membre de la direcció nacional popular, per la qual cosa ha de ser una de les persones que decidisca sobre les mesures de la formació taronja.
Més que probablement, això suposaria la seua imputació en la causa per blanqueig dins del cas Imelsa i l’operació Taula. El magistrat del Jutjat d’Instrucció número 18 de València, Víctor Gómez, va sol·licitar al Suprem el mes d’abril passat la imputació de l’exalcaldessa valenciana pel presumpte blanqueig de capitals en el grup popular de l’Ajuntament de València, una sol·licitud que va ser referendada fa a penes uns pocs dies per la Fiscalia de l’alt tribunal. Així, si resultara imputada –i en virtut de l’acord amb Ciutadans–, Barberá hauria d’abandonar l’acta en el Senat.
En una situació semblant es troba Óscar Clavell, diputat del Partit Popular en el Congrés per Castelló i delfí de la líder del PPCV, Isabel Bonig. L’exalcalde de la Vall d’Uixó està acusat de pretesos delictes de malversació i prevaricació. El jutge va sol·licitar a l’abril la confirmació de la condició d’aforat de Clavell, i donava començament d’aquesta manera els tràmits per a imputar-lo. El diputat popular ja va dir que només abandonaria l’escó si s’obria judici oral o si li ho demanava el seu partit.
En una situació diferent estan els regidors del PP de València –estan imputats nou dels deu edils, tots excepte Eusebio Monzó, en el marc de l’operació Taula– que, si bé van ser suspesos de militància, s’aferren a l’acta de regidor i no són expulsats. D’aquesta manera, si es du a terme l’acord amb Ciutadans, el Partit Popular hauria d’expulsar els seus regidors, a pesar del risc de quedar-se sense grup municipal i amb només un representant en el consistori.