Ja van ser condemnats, primer pel Tribunal Superior de Justícia i després pel Tribunal Suprem. Per això, entre d’altres, l’exconseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, compleix actualment sis anys de presó. Faltava que la Generalitat recuperara els diners defraudats quan Blasco va concedir el 2008 sengles subvencions de cooperació al desenvolupament a la Fundació Cultural i d’Estudis Socials (Cyes) amb destinació a programes a Nicaragua que, en realitat, es van gastar en la compra d’immobles a València. Ara, el Tribunal de Comptes, a qui corresponia el procediment de reintegrament, ha condemnat, en una sentència datada el 12 de novembre passat, Blasco i tot el seu equip en la Conselleria, juntament amb el president de la Fundació Cyes, Marcial López, i l’empresari Augusto César Tauroni, com a “responsables comptables, directes i solidaris” a pagar 1,6 milions d’euros que corresponen a “la totalitat de la malversació comptable”.
Només l’exsecretari autonòmic Josep Maria Felip ha quedat al marge de la condemna, que afecta el mateix Blasco, com a conseller, el subsecretari del departament Alexandre Català, l’excap de l’àrea de Cooperació Marc Llinares, l’exsecretària general administrativa Tina Sanjuán, el que fóra president de la Fundació Cyes, Marcial López, i el titular de l’empresa Arcmed, Augusto César Tauroni. La singularitat de la resolució rau en el fet que Llinares és considerat responsable malgrat que va ser absolt pel Suprem en la sentència del cas. “En el relat de fets provats de les sentències penals ha quedat acreditat que el senyor Llinares Picó s'encarregà d'ocultar els informes sobre els magres treballs realitzats a Nicaragua, escandalosament mínims en relació al total de la subvenció”, recull el Tribunal de Comptes, que afegeix que el seu comportament “només pot ser qualificat de frau”.
Tant Cyes com Arcmed, la primera com a receptora d’unes ajudes que es van destinar a la compra de dos pisos i unes quantes places de garatge a València, i la segona com a receptora d’una part dels diners de les subvencions per a pretesos treballs d’assessoria, s’han declarat pel Tribunal de Comptes, “responsables comptables subsidiaris”.
La resolució inclou l’obligació dels condemnats de pagar els interessos meritats i les costes del procediment. “Consta en els fets provats”, recull la sentència, “que van ser concedits en cada un dels projectes de subvencions 833.409,93 euros, i va resultar que, del total de 1.666.819,86 euros que la Generalitat Valenciana va invertir en la col·laboració internacional, a penes va arribar a la seua destinació la quantitat de 47.953,34 euros, és a dir, menys del 3%, i es van aprofitar amb benefici propi del 97% restant el senyor López López i el senyor Tauroni Masiá”.
Blasco, a qui van denunciar les diputades Clara Tirado, del PSPV-PSOE, i Mireia Mollà, de Compromís, davant de la Fiscalia Anticorrupció, va ser defensat pel PP fins que el seu cas es va fer insostenible. L’exconseller va passar al juny del 2013 a ser un diputat no adscrit en les Corts Valencianes. A partir de llavors, l’Advocacia de la Generalitat va passar de defensar-lo, amb procediments judicials de rectificació davant de diversos mitjans de comunicació, a acusar-lo pel frau. Ha estat l’Advocacia de la Generalitat la part acusadora davant del Tribunal de Comptes.