Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La debilitat del PP i el canvi de posició de Vox paralitzen les Corts Valencianes

El presidente de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, baja de la tribuna de oradores durante un pleno.

Laura Martínez

0

En la XI legislatura el parlament valencià va a pas de caragol. La DANA del 29 d’octubre passat va alterar els terminis de la cambra, que en l’últim trimestre hauria d’estar debatent els pressupostos i la llei d’acompanyament, però en compte d’això les Corts Valencianes s’han convertit en un erm. A penes hi ha plens, tampoc compareixences, i algunes comissions estan ja un semestre paralitzades, des que el PP i Vox van aprovar el paquet de cinc lleis regressives de colp.

La ruptura del PP amb Vox i els canvis en el Consell de Carlos Mazón, coincidint amb l’estiu, ja van retardar una activitat que les inundacions, amb una altra crisi de Govern, han acabat d’alterar. El parlament autonòmic hauria d’estar debatent els pressupostos o les iniciatives de l’oposició, que ja estan temps congelades, perquè no es convoquen les sessions. La Mesa, que presideix Vox, va acordar habilitar gener per a fer comissions, amb la idea que llavors l’executiu tinga un projecte de pressupostos i una llei de mesures fiscals per a debatre. La DANA va deixar caducat el projecte de pressupostos per al 2025, que s’havia de presentar el 30 d’octubre, i ara la consellera d’Hisenda ha confirmat que treballen contra rellotge en una nova norma adaptada a les necessitats.

El PP i Vox no sembla que tinguen pressa en determinades qüestions. Per exemple, en el fet que els consellers compareguen per a explicar els seus projectes, que no serà fins al pròxim 20 de desembre, un mes després de la seua presa de possessió. Tampoc a convocar la Comissió de Coordinació per a abordar les compareixences dels tres secretaris autonòmics de Presidència, el nucli dur de Mazón, per a donar compte de la gestió informativa de la catàstrofe. El PSPV ja fa un mes que reclama aquesta sessió i la comissió, presidida pel PP, tanca l’orella. El reglament de les Corts marca que les comissions legislatives han de reunir-se una vegada al mes, però la majoria conservadora passa d’aquesta qüestió. Cinc mesos d’inestabilitat en l’executiu autonòmic han canviat l’agenda parlamentària.

Entrat desembre, el parlament autonòmic ha posat en marxa una bateria de sessions, quasi dues per dia, per a recuperar el temps perdut i abordar iniciatives relacionades amb la DANA. Al novembre només es va celebrar una comissió, la d’Indústria, Comerç i Turisme el dia 19, que estava sense reunir-se des del 9 de juliol, en què va comparéixer el secretari autonòmic d’Indústria. Només s’ha convocat huit vegades des de les eleccions de maig del 2023. Una altra absència cridanera és la d’Educació, en què el conseller Rovira va comparéixer dimecres amb un reguitzell d’exabruptes; la comissió no es convocava des del 10 de juny, malgrat les protestes de l’oposició. Aquesta sessió va ser la que va abordar la llei educativa del Consell, que ara està en el Constitucional arran d’un recurs impulsat per Compromís.

Una altra comissió que tampoc es convoca és la que té a veure amb la Radiotelevisió Pública valenciana, À Punt. Des que es va aprovar la llei al juny, que canvia les majories, no s’ha citat els parlamentaris per a res relacionat amb aquesta. Després de mesos retardant la presentació de candidats al Consell d’Administració, malgrat que la llei establia que fora en el termini d’un mes, el ple de les Corts de la setmana vinent votarà els integrants de l’òrgan, tots proposats pel PP i Vox.

Sí que s’han abordat mesures en què Presidència tenia un gran interés, i que es van retardar, precisament, pel canvi de posició de Vox, que va decidir durant un instant a l’estiu actuar com a oposició a l’executiu de què havien eixit. És el cas del Pla Simplifica un decret tramitat com a proposició de llei que es va aprovar el 29 de novembre, malgrat haver passat la primera ronda en les Corts al juliol. El text, que es va promocionar com una eina per a reduir la burocràcia, ha acabat sent un colador de reformes del PP en matèries dispars com l’urbanisme, la transparència o els serveis socials. El decret resulta una imatge de la manera de governar que ha adoptat el PP de Mazón: perdut el suport parlamentari, després de l’aprovació del primer paquet legislatiu, es governa a colp de decret. També s’han activat les comissions de Medi Ambient i Obres Públiques, temes candents en la legislatura, que analitzaran els projectes del conseller Vicente Martínez Mus, el més actiu durant la DANA, sobre canvis en el model territorial autonòmic.  

Etiquetas
stats