El Fons Valencià per la Solidaritat va celebrar dilluns al convent de Sant Doménec de Xàtiva els seus 25 anys amb més de 250 representants del centenar de municipis i la desena mancomunitats sòcies, cooperants de l’entitat, entitats i representants institucionals com el president de la Generalitat, Ximo Puig; el de les Corts Valencianes, Enric Morera; el de la Diputació de València, Jorge Rodríguez o el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz.
La presidenta del Fons i tinent alcalde de Xàtiva, Xelo Angulo, va manifestar la voluntat de seguir creixent en socis, transparència i utilitat per a treballar per la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i “que la cooperació s’estile de nou”. Angulo va recordar que “el Fons és un projecte col·lectiu que suma voluntats individuals de persones, voluntats col·lectives de partits de tots els colors que han apostat per l’entitat sense partidisme; un projecte on cabem tots, on es promou el consens i la unanimitat en les decisions i el treball i que aspira a convertir-se en el canalitzador principal de la solidaritat dels valencians a través dels municipis”.
El paper dels ajuntaments va ser precisament l’eix central del parlament del president de la Generalitat, Ximo Puig, que va tancar l’acte. Uns municipis que van més enllà de la seua obligació bàsica de donar servici als ciutadans i que a través del Fons “no fan només un esforç de solidaritat, sinó de civisme bàsics; gràcies al Fons valencianes i valencians som millors”. Per això, va definir l’acte “no com una commemoració sinó com la celebració d’un resultats extraordinàriament positius per allò que signifiquen per al benestar de les persones i els valors dels valencians”.
El primer parlament va ser el de l’alcalde amfitrió, Roger Cerdà, que es va mostrar “orgullós perquè Xàtiva siga la seu d’esta associació d’ajuntaments valencians i que actualment la presidisca la regidora xativina Xelo Angulo”. En l’acte també van contar les seues experiències els quatre ex presidents -Justo Roman, Vicent Moreno, Juan Bautista Roselló i Soledad Ramon- a través d’un audiovisual i no van faltar, com no, alguns exemples de cooperació com el de formació en lideratge juvenil que es desenvolupa a Bolívia de la mà de Proceso del qual n’ha realitzat un documental Paco Ferrari, o la intervenció d’Hilda Herrera, regidora d’Ibarra (Equador) per a “portar la veu i donar-li un rostre al que fem les dones llatinoamericanes cada dia”. Herrera es va referir als projectes conjunts d’apoderament femení que han impulsat la participació de les dones en política o l’actual escola de Drets Humans per a joves i adolescents.
L’acte, presentat per l’actriu xativina Neus Alborch, va comptar amb la música de Juanele i Som d’ací i entre els assistents es trobaven també els representants de les entitats homòlogues a l’Estat Espanyol com ara el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, el Fons Menorquí de Cooperació i el Fons Pitiús de Cooperació.