Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Comunidades del PP piden facilitar la contratación de inmigrantes
Cuando lo que parecía que funcionaba en medicina se desmonta
Opinión - Déjenme soñar. Por Rosa María Artal

Quart de Poblet obri un procés participatiu amb els seus veïns per a redactar la nova Ordenança contra la Contaminació Lumínica

Llums LED als carrers de Quart de Poblet.

Toni Cuquerella

0

L’Ajuntament de Quart de Poblet, a través de l’àrea de Desenvolupament Urbà Sostenible, està redactant la nova Ordenança sobre Contaminació Lumínica i Salut Ambiental per a racionalitzar l’ús de la il·luminació, optimitzar el consum energètic i millorar la salut ambiental del municipi. I per a dissenyar aquesta nova ordenança municipal, el consistori ha manifestat que impulsarà un procés de participació dels veïns.

L’alcaldessa, Cristina Mora, ha destacat que “l’elaboració d’aquesta ordenança, que convertirà Quart de Poblet en un dels municipis pioners de la seua grandària a tindre una norma d’aquesta mena, és un compromís que vaig adoptar personalment, arran d’una proposta que va sorgir en col·laboració amb l’associació Quart és Ciència”.

La creació de la nova Ordenança sobre Contaminació Lumínica s’emmarca en l’Agenda Urbana Verda, inclosa, al seu torn, en l’Estratègia Urbana Integrada, amb què es posen en marxa una sèrie d’iniciatives per a canviar el paradigma urbà cap a un futur 100% sostenible.

Participació veïnal

En aquest camí, l’Ajuntament de Quart de Poblet afirma que vol comptar amb la implicació dels veïns i les veïnes, de manera que s’ha obert un procés de participació ciutadana amb una enquesta en línia. En el qüestionari, que estarà disponible fins al 30 de setembre, es demana opinió i suggeriments sobre la incidència i les afeccions de la il·luminació nocturna. Es pot participar clicant aquest enllaç: https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=8qluk8qvbkcixrjzvw8zaon-d5zbf5hljfng1q-wpbpumuflukcywvlevlvwquraqkjorkxjm0niqy4u&route=shorturl

Per a acompanyar i fonamentar la participació ciutadana, l’Ajuntament ha programat una sèrie d’activitats paral·leles per a conscienciar la ciutadania, com una conferència informativa el dijous 3 d’octubre, a les 19.00, en la sala d’actes del consistori.

Hi assistiran l’expert del Ministeri de Ciència i Innovació, Francisco Colomer, el tècnic superior d’astronomia en el Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, Enric Marco, i Ángel Morales, del Departament de Química Analítica de la Universitat de València i autor de l’“Estudi d’impacte de la contaminació lumínica sobre la naturalesa i la biodiversitat”.

La ponència constarà d’una part informativa per part dels experts i d’una altra part en què associacions locals convidades i ciutadania podran aportar les seues peticions i els seus suggeriments.

Actuacions sostenibles

Quart de Poblet ja va fer un pas de gegant amb la substitució del 100% de les lluminàries per llums de tecnologia led, cosa que ha permés la reducció en un 50% de la factura de la llum. El reemplaçament de 2.501 punts de llum ha suposat una reducció de les emissions de CO₂ a l’atmosfera de més de 400 tones a l’any. D’altra banda, les noves lluminàries, a més de ser regulables en un rang de potència determinat, disposen d’uns reflectors amb una configuració especial que eviten la il·luminació excessiva.

Així mateix, els fanals estan preparats per a les directrius de la futura ordenança, ja que porten incorporat en la carcassa exterior un connector físic i a l’interior, un equip electrònic programable. Gràcies a tots dos sistemes, serà possible afegir dispositius de control o sensors a les lluminàries sense necessitat de modificar-les. A més, inclou 720 sistemes de control per línia en les lluminàries d’un mateix circuit elèctric per a adaptar la llum emesa de manera conjunta, en temps real i de manera remota; i 28 unitats de telegestió en quadre de comandament per a controlar en temps real les incidències que es detecten i solucionar-les ràpidament, així com monitorar consums i estalvis energètics.

Aquest projecte ha valgut al consistori el reconeixement per part de la Conselleria d’Economia Sostenible del Certificat de Compliment dels Paràmetres d’Eficiència Energètica en Instal·lacions d’Enllumenat Exterior.

Etiquetas
stats