Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El sistema de la Marina Baixa entra en fase d'emergència per escassetat d'aigua

Mapa de la situació de la sequera en la demarcació de la CHX.

Toni Cuquerella

0

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha informat que l'absència continuada de pluges ha provocat que l'actual any hidrològic, amb 237 litres/metre quadrat de precipitació mitjana acumulada, siga el tercer més sec des que es tenen registres.

I dins de la demarcació ha informat que el sistema Marina Baixa entra en emergència per escassetat hídrica, segons les dades de l'Informe de seguiment de la sequera i l'escassetat del mes de juny, unint-se així també als altres territoris en la mateixa situació com són Sénia-Maestrat, Palància-les Valls i la Marina Alta. A més els sistemes Serpis i Vinalopó-Alacantí, entren en alerta, situació en la qual es troba també Millars-Plana de Castelló.

La CHX ha iniciat l'estiu amb els embassaments per damunt del 51% de la seua capacitat i amb un dèficit de precipitacions que han obligat a implementar restriccions per al regadiu en diversos dels sistemes d'explotació en els quals es divideix la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer. Davant aquest escenari, l'organisme insisteix, una vegada més, en la necessitat d'impulsar l'estalvi i el consum responsable del recurs com a mesures efectives per a combatre la sequera.

L'absència continuada de precipitacions és la principal causant de la situació de sequera que es viu en gran part de la Demarcació. Segons les dades recopilades pel Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH), el present any hidrològic és el tercer més sec dels últims 33. Malgrat que les pluges registrades durant les últimes setmanes han sigut molt ben rebudes en el territori, la precipitació mitjana acumulada des de l'1 d'octubre de 2023 (237 l/m²) se situa lluny de la mitjana de la sèrie històrica (362 l/m²). “Afortunadament hem començat l'estiu amb precipitacions d'una certa importància, però l'any hidrològic és tan dolent que eixes pluges no s'han traduït en un augment de les reserves”, ha comentat el president de la CHJ, Miguel Polo.

Millors són les dades quant al volum d'aigua emmagatzemada en la conca, on les reserves se situen entorn de la meitat de la seua capacitat total amb 1.462,32 hectòmetres cúbics embassats. Es tracta d'una xifra que, si bé se situa per davall de la mitjana dels últims 10 anys (1.474 hm³), està per damunt dels registres mitjans dels últims 20 (1.395 hm³) i 30 anys (1.230 hm³). Això es deu, en gran part, a la bona situació en la qual es troba el sistema Xúquer, el més gran de tota la Demarcació, amb les seues reserves per damunt de la mitjana dels últims anys.

L'estat de la resta de sistemes, no obstant això, és molt diferent. El volum embassat al Túria, per exemple, és el més baix dels últims sis anys i se situa per davall dels valors mitjans dels últims 10, 20 i 30 anys. A més, sistemes com el Sénia-Maestrat o el Palància continuen en “una situació crítica”, i altres com la Marina Baixa o el Millars es troben molt lluny dels valors de normalitat.

Estalvi i consum responsable

Amb l'objectiu de minimitzar els problemes que puga ocasionar l'actual situació de sequera, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer fa una crida a la responsabilitat en l'ús de l'aigua, tant a nivell domiciliari com a nivell municipal. Per això, l'Organisme insta els municipis de més de 20.000 habitants a posar en marxa les mesures contemplades en els seus plans d'emergència davant situacions de sequera, i convida a les localitats de menor població a impulsar mesures d'estalvi similars.

En l'àmbit urbà, es recomana la reducció d'usos no essencials, com les fonts ornamentals o l'aigualeig de carrers, reduint al mínim el reg de jardins i fer-lo de nit, limitar o prohibir la rentada de cotxes o l'ompliment de piscines, reduir la pressió en la xarxa en horari nocturn per a evitar les fugides, així com posar-se en contacte amb grans consumidors industrials o hotelers per a reduir en la mesura que siga possible el consum.

En l'àmbit domèstic, la CHX ha llançat una campanya amb l'objectiu de reduir el consum de la ciutadania a 90 l/dia, reduint el temps de dutxa, carregant al màxim la llavadora o el rentavaixella, reparant xicotetes fugides i tancant l'aixeta quan no siga indispensable.

Etiquetas
stats