Les compres de Ciscar investigades es van aprovar sense oposició
La predilecció de l’exdirectora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Consuelo Ciscar, per l’adquisició de les obres de l’artista Gerardo Rueda no va ser qüestionada per cap membre del Consell Rector del museu. Segons reflecteix l’acta en què es va aprovar la compra de set obres de l’artista referent per a l’expresident José María Aznar, ningú s’hi va oposar ni hi va qüestionar res.
Segons l’acta a què ha accedit eldiario.es, el vocal i ara exdirector del Consorci de Museus, Felipe Garín, demana la paraula. Però ho fa per a felicitar de manera genèrica l’IVAM per les noves compres. Les obres ha estat qüestionades tant pel preu com per l’autenticitat pel conservador en cap de l’IVAM en un informe emés a petició del jutjat que instrueix la causa per la qual està imputada Ciscar per haver adquirit peces amb sobrecostos que arriben al 1.500%. L’anàlisi de la Intervenció de la Generalitat Valenciana que va motivar la investigació va taxar en un 10% del cost el valor de les obres de Rueda.
El desembossament que reflecteix l’acta del Consell Rector és de 2.584.352 euros, superior a tot el que s’havia pressupostat per a compres d’art en el pressupost del 2007 (2.085.090). Però, segons el sumari del cas, la quantitat total pagada per aquestes peces és de 2.657.177 euros, ja que es van abonar 171.080 euros per la fosa d’algunes obres. Un extrem que preveia l’operació per la qual va lliurar 77 peces donades a l’IVAM. El detall no està inclòs en l’acta on es dóna el vistiplau pel Consell Rector. Tampoc en les actes successives del 2006 i del 2007.
Encara que sí que reflecteix altres condicions. El lliurament de 300 exemplars del catàleg que edite el museu; dur a terme a partir del 2008 dues exposicions relacionades amb les obres; no prestar les obres per a qualsevol activitat d’Alfonso de la Torre Vidal; i que el donant puga retirar aquestes obres si no es compleixen les condicions són els requisits escrits en els documents.
El Consell Rector que va donar llum verd a l’adquisició d’aquestes obres estava format pel conseller Alejandro Font de Mora com a president; Consuelo Ciscar com a vicepresidenta; Carlos Alberto Precioso Estiguin com a secretari; i els vocals Concepción Gómez, Manuel Muñoz, Felipe Garín, Román de la Calle, Tomás Llorens, Francisco Calvo, Ricardo Bellveser, Luis Lobón, Francisco Jaurauta. Font de Mora, Lobón, Jaurauta i Bellveser no van acudir a aqueix consell. Juan Carlos Lledó va acudir com a assistent de caràcter tècnic.
Crítiques pel canvi de la comissió de compres
Crítiques pel canvi de la comissió de compresDesprés d’aquesta compra que ara està en el punt de mira dels tribunals, la direcció del museu va acordar una modificació de la composició de la comissió d’adquisicions. Aquest òrgan, a partir del 2006, va passar a estar format per Ciscar com a presidenta; pel director economicoadministratiu Juan Carlos Lledó, per la directora de l’àrea tecnicoartística Raquel Guitérrez i per Tomàs Llorens com a expert en art modern i contemporani. Els tres últims estaven en la comissió com a vocals.
Els canvis van presentar dubtes. Segons l’acta, la subsecretària de cultura de la primera etapa de Francisco Camps al capdavant de la Generalitat València, Alida Mas, va preguntar per què s’havia de nomenar només un expert en art i no un tècnic de la Conselleria. Ciscar va respondre que mai no hi havia hagut un tècnic de la Conselleria i que es necessitava la figura d’un expert d’art. La llavors directora, a més, va assegurar que l’augment del nombre de membres no aportava res.
En aqueixa mateixa reunió, el vocal Román de la Calle va proposar que els membres de la comissió foren presentats per la direcció del patronat perquè aquesta l’aprovara. Ciscar va contestar que mai no s’havia fet d’aquesta manera i que entre les seues competències estava nomenar els integrants de la comissió de compres. El canvi es va aprovar per majoria.