La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

Compromís demana un pacte antiterrorista més ampli: “Serem encara amics de governs que els financen?”

Compromís es manté entre les formacions que no han signat el pacte contra el gihadisme, encara que hi participen com a observadores. Dilluns va assistir a la reunió de l'acord convocada després dels atemptats a Barcelona i Cambrils, i el seu portaveu, Joan Baldoví, va coincidir amb els dirigents de Podem en el seu rebuig a alguns punts del pacte i la necessitat d'incloure altres aspectes. Tot i això, va destacar la voluntat compartida de fer costat en allò essencial a la lluita contra el terrorisme.

Aquest dimarts, el portaveu parlamentari en el Congrés va reiterar aqueixa voluntat constructiva de les formacions que romanen com a observadores en reclamar més diàleg i que la lluita antiterrorista quede fóra de la pugna partidista: “Som sis formacions que podem compartir una part del pacte. Estem en desacord amb algunes coses. Però en les coses importants, en les coses essencials, estem absolutament d'acord, al costat de la forces i cossos de seguretat i al costat d'aquells que estan lluitant contra el terrorisme”. El diputat va afegir: “Alguna cosa es va trencar la setmana passada, la sensació de que estàvem lliures d'aqueixa amenaça”.

En el mateix sentit, la líder de Compromís Mónica Oltra afirmà en la Sexta: “Enfront del totalitarisme, cal unitat democràtica. En això estic d'acord. Sempre hem estat disposats a abordar aquesta qüestió, però el pacte ha d'ampliar-se”.

La dirigent de la coalició i vicepresidenta del Govern valencià va assenyalar els punts principals de discrepància: “Es va aprofitar per a canviar el Codi Penal i introduir la presó permanent revisable, que vam entendre que no entrava en el nostre marc constitucional. Ha servit per a perseguir tuiters o titellaires”.

Oltra va llançar diverses reflexions encaminades a plantejar un acord més ampli que el signat en el seu moment pel PP i el PSOE el 2015, al qual posteriorment es van adherir altres partits. “Revisarem la política exterior? Seguirem tenint amistat amb governants, amb xeics que posen els diners perquè aqueixes persones vinguen a matar ací o allà? Ho abordarem des del punt de vista social? Aquests terroristes eren joveníssims. Han trencat el patró. Què passa perquè persones de la seua edat acumulen tant odi i tant de fanatisme?”

“Al final, el pacte antiterrorista és molt més ampli que el Codi Penal”, va concloure la líder de Compromís. “Cal veure temes de seguretat, de política exterior, temes socials, etc.”.