El Consorci Espacial Valencià renova cinc anys més el contracte per a gestionar dos laboratoris de l’Agència Espacial Europea

El Consorci Espacial Valencià s’ha assegurat el futur a mitjà termini després d’haver prorrogat el mes de març passat, en ple estat d’alarma, el contracte que té amb l’Agència Espacial Europea (ESA, pel nom en anglés) fins al març del 2025, segons han confirmat fonts del consorci a eldiario.es. D’aquesta manera, la institució valenciana continuarà investigant per a l’ESA i gestionant dos laboratoris, el Laboratori Europeu d’Alta Potència en Radiofreqüència i el de Materials d’Alta Potència per a Espai.

El Consorci Espacial Valencià compleix enguany el desé aniversari col·laborant amb l’ESA en la investigació de l’alta potència, tant per a satèl·lits com per a materials. El consorci va ser impulsat per la Universitat de València, la Universitat Politècnica, l’Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana i no té una institució similar a Espanya. El seu pressupost és d’1.068.000 euros i hi treballen huit investigadors de les branques de la física i l’enginyeria en telecomunicacions.

Les investigacions que s’estan fent des de les universitats de València i la Politècnica es feien als Països Baixos fins al 2010, i després d’un concurs es va aconseguir atraure la gestió dels dos laboratoris a València, segons explica el director gerent, Alfredo Argilés. Gràcies a aquesta operació es va poder atraure una inversió en equips de 8 milions d’euros, a més del contracte anual amb l’ESA per a gestionar els laboratoris. El 2019, el consorci va obtenir 400.000 euros més de fons FEDER per comprar material.

La Generalitat ingressa anualment una transferència per completar les investigacions. El 2020, el consorci tindrà un pressupost d’1.068.000 euros, dels quals 392.000 van per a despeses de personal i 629.400 per a inversions reals.

“El contracte que l’ESA té amb nosaltres no és una externalització, sinó que forma part de la mateixa agència europea, perquè un funcionari de la institució viu amb nosaltres i supervisa les investigacions”, explica Argilés, que puntualitza que a Espanya no hi ha cap contracte similar.

El Laboratori Europeu d’Alta Potència en Radiofreqüència de l’ESA i el consorci està especialitzat en efectes de ruptura en RF (multipactor, corona i maneig de potència) i en l’estudi de la Intermodulació Passiva (PIM). Mentre que el Laboratori Europeu de Materials d’Alta Potència per a Espai ESA-VSC està especialitzat en la investigació de materials nous i el tractament de superfícies que permeten millorar la potència de radiofreqüència (RF) que es transmet des dels més moderns satèl·lits.