A l’estil més pur de l’exalcaldessa de València i senadora actual, Rita Barberá. L’exdirectora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) i membre del Consell Valencià de Cultura (CVC), Consuelo Císcar, farà el salt als diputats de les Corts Valencianes. Císcar, imputada per la compra d’obres d’art amb sobrecostos que van arribar fins al 1.500%, havia estat citada per Podem perquè explicara els seus motius per a quedar-se en l’òrgan estatutari, malgrat la investigació judicial que l’espera. I també, per a ser interrogada sobre la seua gestió al capdavant del museu.
En un escrit remés al Parlament valencià, l’exdirectora de l’IVAM i dona de l’exconseller Rafael Blasco –empresonat pel ‘cas Cooperació’– al·lega que la sol·licitud del partit de Pablo Iglesias “no té suport legal, ja que no hi ha res en la normativa ni en la pràctica jurídica que indique que tinga cap obligació d’assistir a l’esmentada comissió”.
La que va ser ‘reina’ de l’IVAM esgrimeix com a argument, per no acudir-hi, que ja se l’investiga en els tribunals. “El fet que a hores d’ara s’investiguen determinats assumptes en fase d’instrucció aconsella ser més discrets a l’hora de tractar-los i evitar processos paral·lels que acostumen a anar acompanyats d’una difusió innecessària”, argumenta l’exdirectora del museu. Que ella estiga sota sospita judicial és, tot just, la raó que defensa el partit dels cercles per reclamar que explique la seua permanència en l’òrgan assessor del Consell, el Consell Valencià de Cultura.
Císcar, a més, assegura que la seua compareixença implica una “interferència amb la legítima defensa” del seu honor i en “l’honradesa permanent” de les seues actuacions“al servei de l’Administració valenciana”. Per a ella, aquests arguments justifiquen “la idoneïtat de romandre en el CVC, que es correspon, d’altra banda, amb allò que s’estableix la mateixa llei per la qual es regeix la institució”.
Per a defensar-se, Císcar comunica a les Corts que la seua representació processal ha presentat al jutjat documentació acreditativa de “la gestió adequada duta a terme mentre vaig ser directora de l’IVAM”. I assenyala: “Entre aquesta documentació s’han aportat dos informes pericials que justifiquen de manera contundent que les quantitats pagades per les obres adquirides pel museu durant la meua direcció van ser totalment ajustades”. Uns fets que contrasten amb les conclusions de l’informe elaborat per la Intervenció General de la Generalitat Valenciana i els documents incorporats per la policia nacional al sumari del cas.