Les Corts Valencianes han aprovat convalidar el decret-llei sobre plurilingüisme impulsat pel conseller d'Educació, Vicent Marzà, amb 50 vots a favor, 30 en contra i tres abstencions. Ciutadans ha abandonat el ple per a no participar de la votació de la norma en entendre que hi ha un defecte de forma. D'aquesta manera, el text presentat per la conselleria obté rang de llei i es pot aplicar a l'espera de possibles recursos davant el Tribunal Constitucional que només poden presentar el Govern, 50 diputats o senadors o el Defensor del Poble.
El ple d'avui ha sigut un nou exemple de la falta d'acord polític en matèria educativa, sobretot quan es toquen matèries lingüístiques. Encara que el nou decret-llei ha assumit les decisions del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) i no ha incorporat l'article de les certificacions de llengua, el PP i Ciutadans han continuat arremetent contra la norma en considerar que vulnera drets fonamentals, al contrari del que ha fallat el TSJ que ha negat que hi haja cap vulneració de principis fonamentals de la Constitució. De fet, el Ministeri d'Educació tampoc ha posat objeccions al decret inicial -del que emana l'actual- després d'atendre el departament de Marzà les seues recomanacions.
Els grups polítics s'han tornat a enredar en un dur debat amb desqualificacions i retrets i on s'han viscut nombroses interrupcions i peticions de paraula per a rèpliques davant “atacs a l'honor”. Marzà ha defensat que el decret-llei presentat i aprovat pel Consell divendres passat 1 de setembre i convalidat avui arriba “per a donar seguretat jurídica a l'inici de curs”. El conseller ha argumentat que la norma té tot el suport de la comunitat educativa i dels pares. “Tres quartes parts dels centres han volgut avançar -en referència als col·legis que han optat per nivells avançats de plurilingüisme- perquè no volien seguir en un model fracassat com el del 2012 del PP”, ha afirmat el conseller d'Educació.
El síndic socialista, Manolo Mata, ha sigut el primer a eixir en defensa del decret. Mata ha acusat el PP d'haver mentit per a desacreditar el decret-llei i s'ha preguntat per què la Diputació d'Alacant -“que té competències per a repartir diners als xicotets municipis”- ha presentat un recurs al decret de plurilingüisme, acció que va provocar la suspensió cautelar inicial i que ha obligat al Consell a aprovar el decret-llei que es debatia avui. Mata ha afirmat que la norma “fomenta la cultura de l'esforç” i ha ironitzat que “quan ho diuen Pamesa o Juan Roig tothom aplaudeix”, en referència a l'oposició “bel·ligerant” del PP. Per al síndic socialista, “la dreta” ha volgut sabotejar “un projecte noble i just”.
La diputada del PP, Beatriz Gascó, ha sigut l'encarregada de marcar la posició dels populars. Gascó ha demanat als grups que sostenen el Consell que no votaren el decret-llei perquè “té aspectes d'inconstitucionalitat en vulnerar drets fonamentals com la llibertat o la igualtat”. “Tornen vostès al decret del 2012 com els ha ordenat el TSJ”. Per a la diputada popular, que va ser directora general d'Innovació, Ordenació i Política Lingüística en el Consell d'Alberto Fabra, el decret-llei s'ha elaborat “per a prendre el pèl al TSJ”. “És un atac vergonyós a la divisió de poders i a la seguretat jurídica”, ha sentenciat.
Ciutadans no ha tingut una postura tan dura com el PP però en alguns moments també s'ha crispat el debat entre els seus diputats i els grups que sostenen al Consell. La diputada Merche Ventura, de la formació taronja, ha acusat el Govern valencià d'aprovar un decret “mordassa” i de validar un decret-llei amb l'única intenció de “fer trampa” al TSJ.
Des de Podem, el seu diputat César Jiménez ha assegurat que quan era xicotet també tenia “autoodi” respecte a la llengua però va ser un mestre el que el va ensenyar a “estimar-se”. “Manuel Garcia Grau -ja mort- em va ensenyar a llevar-me aqueix autoodo i a estimar-me”, en referència als alumnes que es burlaven del valencià i el consideraven una llengua menor.
Aquesta afirmació ha provocat la indignació en el PP. Gascó ha demanat la paraula i ha defensat que no odia el valencià. “Vinc d'una família valencianoparlant, però el que defense és la llibertat de triar”, ha dit.
Josep Nadal, diputat de Compromís, ha fixat la posició de la coalició. “Estem ací perquè el PP utilitza el Govern i la diputació d'Alacant com a ariets contra el Consell”, en referència al recurs de l'ens provincial que va provocar la suspensió cautelar del primer decret. “Faig una crida a aprovar el decret pels drets de les famílies castellanoparlants”, ha conclòs, en referència a què la norma ajudarà al fet que aqueixos alumnes aconseguisquen un plurilingüisme efectiu.