“Dormim amb les nostres filles en la mateixa habitació per gastar menys llum”

“Tots els diners que guanyem els gastem a pagar la llum, l’aigua, el gas i la hipoteca, per això moltes vegades usem ciris o dormim tots junts en la mateixa habitació per aprofitar l’única estufa que tenim i gastar menys electricitat.”

Així de crua és la realitat que viuen Carles i Sílvia (noms ficticis), un matrimoni amb una filla de 9 anys i amb una altra de 16 mesos que viu a Benetússer (València).

Ambdós estan en l’atur i els seus únics ingressos vénen dels 388 euros que cobra Carles de la prestació per desocupació (està sense faena des del setembre), un pagament que continuarà rebent fins a l’abril.

Tant Carles com Sílvia tenien bones faenes. Ell, en el sector de la metal·lúrgia, i ella, en protocol i informàtica. No obstant això, la crisi va travar bruscament els seus camins. Des de llavors, “totes les faenes han estat precàries, la majoria sense contracte o sense un sou fix”.

Ara, malgrat la seua recerca incansable i desesperada, fan el que va eixint-los, per exemple, “descarregar algun camió o reparar algun ordinador”.

Tirar endavant una família en aquestes circumstàncies esdevé quasi impossible, si no fóra per l’ajuda d’entitats com ara la Creu Roja: “Una amiga ens va dir que els demanàrem ajuda i, per sort, a més d’abonar-nos alguns rebuts de subministraments per a evitar que ens els tallen, ens ajuden molt amb el menjar i les necessitats bàsiques de les xiquetes”, expliquen.

L’ajuda d’aquesta entitat no sols es redueix a la mera aportació econòmica, alimentària o de material. Segons Enric Valls, psicòleg de la Creu Roja, “a tots els beneficiaris se’ls dóna un tractament integral i un seguiment fins que es reverteix la seua situació”.

Entre altres aspectes, “se’ls presta suport emocional i motivacional, se’ls ajuda en la recerca d’ocupació, se’ls ensenya a estalviar a casa i a manejar l’estrés i l’ansietat”, comenta Valls, que afig que també hi ha “assistència psicològica personalitzada”.

Una altra de les fórmules que fan servir Carles i Sílvia per a estalviar gas i aigua arriba a l’hora de la dutxa. “Ens dutxem en dos minuts Sílvia i jo i aprofitem que el bany es caldeja per a dutxar de seguida les xiquetes alhora”, explica Carles.

I és que tot val per a rebaixar la factura, encara que no sempre ho aconsegueixen. “Dels 35 o 40 euros que solíem pagar de llum, al gener el rebut s’ha disparat a 90 euros”, expliquen.

Sobre l’increment del rebut de la llum anunciat fa poc pel Govern, la portaveu de la zona de la Creu Roja, Ana Huertas, ha comentat que “és injust que no tinguen en compte les necessitats existents, sobretot sabent que els afectats són persones vulnerables com ata xiquets i gent gran”.

Ajudes per a 1.933 persones

La Creu Roja ofereix ajudes mitjançant el seu Programa de Persones en Situació d’Extrema Vulnerabilitat. Segons han explicat des de l’entitat, quan algú acudeix a demanar-los ajuda, un tècnic analitza la seua situació i determina si compleix les condicions per a accedir a aquest programa, que ofereix una atenció integral i continuada en funció de cada cas.

Durant l’any passat, la Creu Roja va beneficiar 8.439 persones en virtut d’aquest programa tan sols a la província de València, segons les dades provisionals de tancament de l’exercici.

Això suposa un increment de beneficiaris del 40%, si bé és cert que l’augment es deu en part al fet que la Creu Roja ha incrementat considerablement les seues assemblees locals i, per tant, el seu camp d’acció a la província.

Del total dels beneficiaris, 1.933 corresponen a pagaments de subministraments de l’abonament de 709 rebuts, amb una inversió per l’entitat de 300.000 euros.

Sobre la procedència d’aquest finançament, les ajudes es fan efectives gràcies a fons propis (socis i donacions), el finançament de programes de l’IRPF ‘Altres finalitats d’interés social’ del Ministeri de Sanitat i Política Social, d’aportacions de la Generalitat Valenciana i campanyes com la de Carrefour i els seus clients (Campanya Tornada al Col·le solidària).

Nova llei per a pal·liar la pobresa energètica

Precisament el 25 de gener passat, el ple de les Corts Valencianes va aprovar la llei per a pal·liar i reduir la pobresa energètica a la Comunitat Valenciana, que preveu ajudes perquè les llars considerades vulnerables puguen fer front al pagament de les tarifes de l’electricitat, l’aigua i el gas.

La normativa recull que les ajudes hauran de garantir sempre que en totes les llars en situació de pobresa energètica es tinga “un accés mínim a un subministrament d’energia i aigua que assegure una vida digna a tots els membres de la família”.

També preveu sancions per a les empreses comercialitzadores, que poden anar des de 3.000 a 600.000 euros en el cas de talls de subministrament a famílies acollides a ajudes que no hagen pagat la factura, la no comunicació prèvia als serveis socials del tall o la reincidència.